Ruim 77.000 aanvragen voor vierde periode NOW

De vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is goed voor ruim 77.000 aanvragen, meldt het UWV. Het loket sloot afgelopen middernacht.

Het aantal aanvragen voor de vierde periode NOW (januari-maart 2021) is daarmee iets lager dan in de vorige periode; de derde periode NOW (oktober-december 2020) was goed voor 81.000 aanvragen. In de tweede periode NOW (juni-september 2020) werden minder aanvragen ingediend, namelijk 65.000. Het drukst was het in de eerste periode NOW (maart-mei 2020), toen 148.000 aanvragen binnenkwamen bij UWV.

Van de ruim 77.000 aanvragen voor de vierde periode NOW zijn er inmiddels 52.000 toegekend. Aan deze werkgevers, die samen 823.000 mensen in dienst hebben, is de eerste termijn van het voorschot overgemaakt, in totaal 776 miljoen euro. Er volgen later nog twee termijnen. Zo’n 2500 aanvragen zijn tot nu toe afgewezen, bijvoorbeeld omdat de loonsom in de maand juni, de referentiemaand, nihil is. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

Het UWV bereidt zich nu voor op de vijfde aanvraagperiode NOW. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden kunnen dan een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten in de maanden april, mei en juni 2021. Werkgevers kunnen naar verwachting vanaf 17 mei een aanvraag indienen voor de vijfde periode NOW.

Definitieve berekening tweede periode NOW
Vanaf 15 maart kunnen werkgevers ook de aanvraag indienen voor de definitieve berekening van de tegemoetkoming voor de tweede periode NOW (juni-september 2020).

Zo’n 63.000 werkgevers hebben een voorschot ontvangen voor de tweede periode NOW. Dat voorschot is gebaseerd op de loonsom in referentiemaand maart 2020 en het geschatte omzetverlies. Bij de definitieve berekening stelt UWV op basis van het daadwerkelijke omzetverlies en de loonsom over juni, juli, augustus en september 2020 vast hoe hoog de definitieve tegemoetkoming is waar de werkgever recht op heeft. Dat kan leiden tot een nabetaling wanneer het daadwerkelijke omzetverlies hetzelfde of hoger is dan van te voren ingeschat. Een dalende loonsom en/of minder groot omzetverlies dan van te voren ingeschat kan juist leiden tot een terugvordering.

Een aanvraag indienen voor de definitieve berekening van de tweede periode NOW kan tot en met 5 januari 2022. 

Bron: UWV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven