Handelsgegevens werpen licht op gevolgen van Brexit voor de handel in agrofood met de EU

Het Britse Office for National Statistics (ONS) heeft maakte op 12 maart de handelsgegevens voor januari bekendgemaakt, die ons een eerste inzicht geven in hoe de handelsfricties de waarde van de handel daadwerkelijk hebben beïnvloed. Opgemerkt zij dat het vertrek van het VK uit de EU ongetwijfeld van invloed is geweest op de handel, maar dat er ook andere factoren in het spel zijn die de gegevens kunnen vertekenen.

De coronapandemie, het aanleggen van voorraden met het oog op het vertrek uit de EU en de diverse problemen bij het verzamelen van gegevens tijdens de pandemie zullen allemaal van invloed zijn op de gegevens voor januari, evenals op die voor de afgelopen 12 maanden, zoals door het ONS in detail is beschreven. De werkelijke gevolgen van Brexit zullen op zijn vroegst pas over enkele maanden duidelijk worden.

Voor de landbouwsector werd de handel in januari sterk door deze factoren beïnvloed. De totale uitvoer van levensmiddelen en levende dieren daalde met 46% in waarde (-545 miljoen pond) in vergelijking met januari 2020, hoewel de uitvoer van levensmiddelen en levende dieren alleen al in de EU met ongeveer 59% daalde, van 793 miljoen pond tot 323 miljoen pond. Binnen de landbouwindustrie is de vleessector een van de zwaarst getroffen sectoren, met een daling van de uitvoer naar de EU met 59%, van 130 miljoen pond naar 53 miljoen pond. De uitvoer naar de rest van de wereld van levensmiddelen en levende dieren is met ongeveer 19% gedaald, wat erop wijst dat ook andere factoren dan de nieuwe handelsvoorschriften met de EU van invloed zijn op de handel.

Zoals bij de Britse export zijn vleesproducten het zwaarst getroffen, maar ook groenten en fruit hebben zwaar te lijden gehad. In de toekomst zal de AHDB elke sector meer in detail bekijken en de handelsgegevens het hele jaar door monitoren, zodat een nauwkeuriger beeld van de gevolgen van Brexit kan worden verkregen.

Voor meer informatie:
Agriculture and Horticulture Development Board
Stoneleigh Park, Kenilworth
Warwickshire CV8 2TL, VK
+44 024 7669 2051
info@ahdb.org.uk
ahdb.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven