De vijg doet zijn intrede in de kassen van Almería

Het teeltareaal van vijgen en blauwe vijgen in Spanje is aan het uitbreiden nu de vraag naar beide fruitsoorten in heel Europa geleidelijk aan toeneemt. In landen als Duitsland zijn vijgen bijvoorbeeld zeer populair omdat ze heel gezond zijn, maar ze worden ook steeds meer gewaardeerd door chef-koks.

Volgens het Rapport Teeltareaal en Opbrengsten 2020 van het Spaanse ministerie van Landbouw, leidt de regio Extremadura de vijgenteelt in het Zuid-Europese land met 12.998 hectare. Andalusië staat op de derde plaats, met 2.227 hectare in 2020 (2.067 hectare zonder besproeiing en 160 hectare met irrigatie). De vijgenteelt is aan het toenemen in de zuidelijkste regio van Spanje, want in 2016 bedroeg het areaal 2.151 hectare.

Steeds meer bedrijven besluiten de vijgenboom op te nemen in hun teeltprogramma’s, zoals Flor de Doñana uit de provincie Huelva, dat de teelt omschrijft als een uitstekend gewas als aanvulling op het zachtfruitseizoen. "In juli zijn we klaar met het zachtfruit en dan zijn we voor twee maand zoet met de vijgen", luidt het bij Flor de Doñana, dat over 5 hectare vijgenteelt beschikt voor ongeveer 25 ton per seizoen.

Vijgenbomen in kas
De vijgenbomen krijgen traditioneel enkel water wanneer het regent, maar steeds meer telers kiezen ervoor om sproeisystemen te gebruiken en superintensieve teeltschema’s toe te passen, zoals bij de olijf- of amandelbomen. Maar het meest innovatieve initiatief vindt men ongetwijfeld in Almería.

Er is in die provincie eigenlijk altijd al een vijgentraditie geweest, maar de commerciële mogelijkheden waren eerder beperkt. Om dit euvel op te lossen is een onderzoeksgroep van het departement Plantenteelt en Toegepaste Economie van de Universiteit van Almería (UAL) samen met de telersvereniging Anecoop begonnen met de teelt van vijgenbomen onder plastic. De bedoeling is om de oogst met enkele maanden te vervroegen om betere afzetmogelijkheden en -voorwaarden te bekomen.

Francisco Camacho, hoogleraar Intensieve Tuinbouw aan de Universiteit van Almería en coördinator van het project, legt aan Agrónoma, een nieuwsportaal voor de Andalusische landbouwsector, uit dat de resultaten niet teleurstellen. De opbrengst wordt geleidelijk aan opgedreven.

"In de afgelopen jaren zijn de inkomsten uit de acht traditionele gewassen in Andalusië gestagneerd. Door de concurrentie uit andere landen loopt het teeltareaal van sommige gewassen terug, en bij andere zien we dikwijls nog momenten van overproductie", vertelt Camacho, die benadrukt dat de vijg een teelt in opkomst is in de provincie Almería.

"In Almería is er ruimte voor veel gewassen waarvan de teelt decennia geleden heel normaal was. En met de technieken en teeltsystemen van nu zijn we in staat de oogst te vervroegen zodat we met het nieuwe afzetvenster mooie economische resultaten kunnen behalen”, besluit de hoogleraar.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven