Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stichting Food for a better lifestyle:

"Het belang van voldoende groenten en fruit is groter dan ooit"

Een gezonde leefstijl heeft grote meerwaarde voor de samenleving. De coronacrisis maakt dat dagelijks pijnlijk duidelijk. Helaas ontbreekt in de corona-aanpak daadkracht, ondersteuning en perspectief bij gedragsverandering richting een gezonde leefstijl, schrijft Stichting Food for a better lifestyle. 

Binnen de overheid wordt veel gesproken over gezondheid. Tot op heden zien we dat nog niet terug in beleid en concrete maatregelen die de consument helpen. De huidige situatie vraagt om een effectieve aanpak. 50% van de volwassenen heeft overgewicht, bij 20% is zelfs sprake van obesitas. De gemiddelde Nederlander eet 131 gram groente gedurende zes dagen van de week en 113 gram fruit gedurende vier dagen van week. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag. Nog een wereld te winnen. Een eenvoudig te implementeren maatregel ligt voor het grijpen: een lager btw-tarief op groenten en fruit. Daarmee zijn we er nog niet, maar kunnen we snel en simpel starten om een gezonde leefstijl te stimuleren. Het is aan de nieuwe regering om na te denken over een aanpak voor de komende jaren. Natuurlijk stellen we onze expertise hier graag beschikbaar voor. 

De coronamaatregelen hebben ook grote gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van kinderen. Als gevolg van de lockdown bewegen kinderen minder en eten ze minder gezond, met alle nadelige gevolgen van dien zoals toename van het gewicht en een verminderde conditie. Dit heeft niet alleen gevolgen op de korte termijn maar ook zeker op de lange termijn. Daarom moeten we nu de strijd aangaan tegen consumptie van ongezonde producten. Het stimuleren van een voedingspatroon volgens de  schijf van vijf en het verlagen van de btw op groenten en fruit  kan een eerste stap zijn.

Ja, een btw-verlaging op groenten en fruit kost geld. Echter een investering in bijvoorbeeld schoolfruit of gezonde schoollunches ook. Maar gaan de kosten niet altijd voor de baten uit? Op lange termijn betaalt zich dit terug in een besparing op de zorgkosten. Middels leefstijlinterventies en preventie via een interdepartementale aanpak met meerdere ministeries kunnen gezondheidsproblemen als overgewicht en diabetes type 2 doelgericht worden aangepakt. Dit resulteert in een gezondere samenleving met minder zorgkosten, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. En nee, het is niet ingewikkeld om de btw op groenten en fruit te verlagen. Het is een productgroep die scherp af te bakenen is. Alle Nederlanders profiteren er van. Het maakt gezond eten bereikbaarder voor iedereen, ook voor de groep met een kleine portemonnee.

Dus kandidaat-Kamerleden, beleidsmakers, overheden. Zorg voor een gezonde samenleving! Investeer in maatregelen die nu noodzakelijk zijn en pak later de (gezondheids)winst! 

Stichting Food for a better lifestyle:
Prof. Dr. Koen Joosten, kinderartsintensivist bij Erasmus MC
Janine Luten, Algemeen Directeur bij GroentenFruit Huis
Rob Baan, tuinder en CEO bij Koppert Cress

Bron: Groentenfruit Huis

Publicatiedatum: