BTracT maakt veredelingswerk bananen gemakkelijker

Het digitale traceerinstrument voor de bananenteelt BTracT werd ontwikkeld als onderdeel van een project onder leiding van het Internationaal Instituut voor Tropische Landbouw (IITA). Het is een digitaal instrument dat gebruikmaakt van streepjescodes om het bananenveredelingsproces te volgen. Het helpt wetenschappers geschikte variëteiten te identificeren, met als doel de teeltprogramma's te verbeteren.

Op elke plant op elke locatie wordt een specifieke barcode aangebracht, en het BTracT registreert kenmerken, zoals resistentie tegen plagen, de structuur van de plant, de kleur en het gedrag van gekookte bananen. De gegevens worden vervolgens opgeslagen in een wereldwijde gegevensbank voor de bananenteelt, MusaBase genaamd, die door wetenschappers kan worden geraadpleegd.

Wetenschappers zeggen dat het vóór de ontwikkeling van BTracT een uitdaging was om gegevens over bananenvariëteiten die in de loop van meerdere jaren werden gekweekt, te ordenen en bij te houden. Allan Brown, bananenveredelaar bij IITA in Arusha, Tanzania: "Toen ik hier zes jaar geleden aankwam, werden alle handelingen opgeschreven en vervolgens overgebracht naar drie verschillende Excelsheets: één voor bestuivingen, één voor geoogste zaden en één voor zaden die werden geweekt voor het veld en in het veld geplant. Op al deze sheets werden fouten gemaakt en ze kwamen zelden met elkaar overeen."

Trushar Shah van IITA vertelt SciDev.Net dat de tool kan worden gebruikt om veld- en laboratoriumgegevens te verzamelen via smartphones of tablets, met een dashboard dat de gegevens van verschillende gebruikers en locaties samenvoegt. Het dashboard biedt ook realtime analyse en rapportage op alle niveaus van het veredelingsprogramma.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven