Plukplatforms bewijzen hun nut om appelen op tijd uit de bomen te krijgen

T&G Global haalt dit seizoen alles uit de kast om haar appelen op tijd  te oogsten en wordt hierbij ondersteund door acht nieuwe, ultramoderne automatische plukplatforms.

Nu er een tekort aan seizoenswerkers is en de appelen eerder plukrijp zijn dan andere jaren bieden de Nblosi Quad Lift Platforms van Italiaanse makelij uitkomst om dit tekort aan mankracht in de 900 hectare aan T&G-boomgaarden in Hawke's Bay het hoofd te bieden.

"Het plukken van appelen is een arbeidsintensief en vaak ook fysiek zwaar werk, dat veel kracht en uithoudingsvermogen vergt. Deze platforms maken het mogelijk om de appelen snel, efficiënt en veilig te plukken, waardoor we binnen één dag twee keer zoveel appelen kunnen plukken," legt Graig Betty van T&G uit. 

“Met vier man per platform kunnen de appelen op een veilige manier worden geplukt en op de transportband geplaatst, die aan het platform is bevestigd waardoor de kisten aan de achterzijde automatisch worden gevuld. Op deze manier kunnen minder fitte of ervaren plukkers tot wel zes kisten per dag oogsten. Op de traditionele manier, met ladders, zouden zij maar twee tot kisten per dag kunnen vullen."

Het warme en zonnige groeiseizoen in Hawke's Bay heeft voor een vroege rijping van het fruit gezorgd en T&G voert een strijd tegen de klok om haar appelen op tijd geplukt en verpakt te krijgen. 

"Het is cruciaal dat de appelen binnen een periode van twee weken worden geoogst, wanneer zij optimaal rijp zijn, aangezien de kwaliteit en bewaareigenschappen van de appelen hierna in gevaar komen. Vanwege de goede zomer waren onze appelen dit seizoen een week eerder rijp en moesten er de afgelopen 14 dagen grote aantallen Royal Gala's worden geplukt. Onze premium Jazz-appelen zijn nu ook gereed om geplukt te worden, en dat is een week eerder dan voorgaande jaren."

"Op de intensieve Freshworx wervingscampagne voor seizoenwerkers die we hebben gevoerd, kregen we veel respons van studenten, die ons gedurende de zomervakantie hebben geholpen in de boomgaarden, Nu de hogescholen en universiteiten weer begonnen zijn, kampen we echter weer met een tekort aan arbeidskrachten. We werken nauw samen met het ministerie van Sociale Zaken en Driver COC (Heftruckchauffeursopleiding) en hebben onze wervingsactiviteiten opgeschaald in de hoop voldoende werknemers te vinden om al onze appelen te oogsten. De acht nieuwe plukplatforms zullen dit seizoen goed van pas komen om de appelen te plukken wanneer deze optimaal rijp zijn."

T&G begon drie jaar geleden met het gebruik van automatische plukplatforms en met deze nieuwe toevoeging beschikt het bedrijf inmiddels over in totaal 11 platforms. De platforms rijden door de boomgaarden en tillen de plukkers naar een hoogte van ongeveer 2,5 meter zodat deze kunnen dunnen, snoeien of plukken. Ieder platform is uitgerust met een draagmodule voor kisten.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven