Europese aardappelmarkt (week 10)

De Franse aardappelprijzen hebben zich grotendeels hersteld

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: de markt is niet erg levendig met slechts een beperkt ​​aanbod en een beperkte vraag. Er is ook weinig export: Oost-Europese landen hebben duidelijke behoeften, maar door de huidige prijzen plaatsen zij geen bestellingen.

Bintje, Fontane, Challenger: voornamelijk prijzen van rond de 7,50 €/q. Rustige markten, voor verse frites (Bintje, maar ook Challenger) worden nog iets hogere prijzen gerekend (tot 8,00 €/q).
Innovator kent prijzen van rond de 8,00 €/q (over het algemeen overtollige tonnen op basis van contracten). 

Voor de aardappelen voor vertraagde levering in mei-juni worden stevige prijzen geboden van tussen de 13,00 en de 14,00 €/q, in de meeste gevallen voor Fontane.

Bintje plant: de handel loopt ten einde. De prijzen blijven stabiel. De kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/Franse/Belgische fabrieken, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw, aanbod aangevuld door Deense fabriek:

Maat 28 - 35 mm: prijzen van tussen de 100 en de 110 €/q, zeer verschillende prijzen vanwege het zeer kleine aanbod.
Maat 35 - 45 mm: prijzen van tussen de 60,00 en de 70,00 €/q, stevige prijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Voor de industrie zijn de prijzen vorige week gestopt met stijgen nadat de meeste kopers (vanuit de industrie, handelaren en zelfs telers, om aan de levering van de ontbrekende partijen op contractbasis te kunnen voldoen) zich hadden teruggetrokken.

De marktomstandigheden zijn niet echt veranderd, maar er komt ook geen nieuwe impuls terwijl het werk op de velden al wel is begonnen. Het weer kan er deze week voor zorgen dat zaken tot rust komen. Fabrieken blijven zich richten op het ondertekenen van contracten voor 2021/2022, simpelweg omdat nog niet alle contracten zijn ondertekend.

De export is nog geen nieuw leven ingeblazen: de reguliere partijen aardappelen worden verzonden naar de Caraïben en Afrika en een deel ervan wordt naar Spanje en Portugal verzonden, verder gebeurt er niets. Oost-Europese landen en Oekraïne plaatsen bestellingen, maar tegen zeer twijfelachtige prijzen.

Frankrijk
In Frankrijk zelf zijn de prijzen zijn sinds vorige week hersteld na 2 weken van daling in vergelijking met de andere nationale prijsopgaven. De vraag kwam vanuit de industrie, maar ook van handelaren en telers die nog op zoek waren naar partijen aardappelen om contracten mee te vervangen. De waargenomen prijzen liggen tussen de 7,00 en de 7,50 €/q en liepen op tot 10,00 €/q voor de aardappelen voor vertraagde levering. Veel fabrikanten lijken moeite te hebben om de contractpartijen voor 2021/2022 te vinden.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende rassen liggen iets hoger: 11,00 €/q (10,83 €/q voorlaatste prijsopgaven) en ook iets hoger voor kruimige en bloemige rassen: 10,33 €/q (10,25 €/q voorlaatste prijsopgaven). Dit geldt echter niet voor de aardappelen uit krattenopslag - gekoelde pallets waarvan de prijzen maar liefst € 3 hoger zijn (zie REKA-prijsopgaven in onderstaande tabel!)

Industriemarkt: stevige, maar onveranderde markt met prijzen van tussen de 8,75 en de 9,25 €/q voor Innovator-aardappelen (tussen de 8,75 en de 9,25 €/q vorige week), prijzen van tussen de 8,25 en de 8,75 €/q voor Challenger-/Agria (tussen de 8,25 en de 8,75 €/q vorige week) en tussen de 7,75 en de 8,25 €/q voor Fontane-aardappelen (tussen de 7,75 en de 8,25 €/q vorige week). Stabiele, hoge prijzen voor de chipsrassen: prijzen van tussen de 9,00 en de 13,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Biologische aardappelen: de telersprijzen zijn ongewijzigd gebleven of heel licht gedaald en liggen rond de 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Op de velden heeft het mooie weer eindelijk gezorgd voor een goede voortgang bij het planten (vroege aardappelen voorgekiemd en onder zeil) in de belangrijkste vroege regio's. Deze gewassen zijn veelal bestemd voor de versmarkt, maar ook deels voor de chips-/ fritesindustrie (aanlevering van aardappelen in juli).

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven