Door verpakking aan te passen, bespaart Britse retailer ASDA 27 ton plastic

Eerder dit jaar wijzigde IPL het verpakkingsformat van haar Garden Gang Pears van een punnet in een geheel recyclebare zak van LPDE (lagedichtheidsployetheen), wat een besparing van 27 ton plastic en 1,5 mln verpakkingseenheden opleverde.

IPL is eigendom van Asda en levert ook exclusief aan deze retailketen. Het bedrijf wil hiermee de toeleveringsketen vereenvoudigen en kosten verminderen waar Asda-klanten van mee kunnen profiteren.

Om Asda te steunen in haar streven naar het reduceren van haar plasticverbruik is IPL van plan om in 2021 350 ton en 200 mln units plastic verpakkingsmateriaal te elimineren. "We zijn van plan om deze verpakking later in 2021 ook te gaan gebruiken voor onze Conference-peren, hetgeen een besparing van 170 ton op zal leveren," zegt Paul Rogan, verpakkingsanalist bij IPL. 

Feedback op nieuwe verpakking
“We deden in het vierde kwartaal vorig jaar een proef in 80 van onze filialen en ontvingen positieve reacties van zowel klanten als medewerkers op de nieuwe verpakking." Ook op sociale media werd er positief op de nieuwe verpakking gereageerd. 

Voedselverspilling
Bij het elimineren van verpakkingsmaterialen moet men altijd oog blijven houden voor het aspect van voedselverspilling. Plastic punnets bieden kwetsbare producten een hoge mate van bescherming gedurende het transport en in het winkelschap. Paul vertelt dat dit één van de voornaamste redenen was voor het uitvoeren van de proef vorig jaar. Het bedrijf wilde testen of er meer schade of verspilling zou ontstaan bij het gebruik van de plastic zakken maar dit bleek niet het geval te zijn.

"Er zijn ongeveer 12 weken in een jaar waarin het fruit gevoeliger is voor beschadiging (tegen het einde van het bewaarseizoen) en we hebben hiervoor maatregelen genomen. Gedurende de periode waarin het fruit gevoeliger voor beschadiging is, zullen we het verpakken op een pulpschaal met flowwrap. Dit betekent dat het fruit met de hand in de schalen wordt verpakt waardoor het verpakkingsproces minder geautomatiseerd kan worden uitgevoerd."

De afgelopen drie jaar heeft IPL meer dan 1.600 ton plastic uit AGF-verpakkingen bij Asda verwijderd en zij is van plan om dit het aandeel plastic in verpakkingen dit jaar met nog eens 350 ton te reduceren.   

"De Garden Gang- peren worden in dezelfde 4-stuks-verpakking verpakt als Conference. Zodra we onze machines en verpakkingslijn in Kent hebben aangepast, zullen we onze Conference-peren ook in zakken gaan verpakken, waarmee we nog eens 170 ton plastic besparen. Een paar andere recente voorbeelden van het terugdringen van plastic zijn het verwijderen van de plastic schalen in verpakkingen voor babymaïs en aspergepunten, aanpassing van druiven- en tomatenpunnets en het verwijderen van plastic vorken uit verpakte 'to go'-salades.

 

Voor meer informatie: 
www.ipl-ltd.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven