In 5 stappen: zo exporteer je naar het Verenigd Koninkrijk

Voor het exporteren van agrofood- en visserijproducten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voert de Britse overheid sinds 1 januari 2021 stapsgewijs grenscontroleprocessen en importeisen in. Brexitloket laat in 5 stappen zien hoe je straks het beste te werk kan gaan. 

Vanaf 1 juli kunnen agrofood- en visserijtransporten het VK alleen nog in via Britse havens met een grenscontrolepost. Welke havens dat zijn, wordt voor die tijd bekend gemaakt op de NVWA-website en de website van de Britse overheid GOV.UK. Transporten worden vanaf 1 juli 2 keer gecontroleerd, aan de EU-kant én de VK-kant van de grens.

Stap 1: Ga na of u importheffing moet betalen
EU en VK hebben in het akkoord wederzijds de import- en exportheffingen geschrapt. Dat geldt echter alleen voor producten die voldoen aan de oorsprongsregels zoals vastgelegd in het nieuwe akkoord. Wees extra alert bij samengestelde producten, bijvoorbeeld rookworst, ‘shakes’, yoghurtdrinks of kant-en-klaarmaaltijden. De EU-oorsprong van de ingrediënten moet worden aangetoond om gebruik te kunnen maken van de heffingsvrijstellingen of in jargon ‘het preferentieel tarief’. Andersom geldt dit ook voor import van landbouwproducten uit het VK. Is de documentatie niet op orde en blijkt het niet te voldoen aan de oorsprongsregels? Dan is er het risico op een naheffing.

Stap 2: Bereid het certificeringsproces voor
Het certificeringsproces bestaat uit meerdere kleine stappen. Ondermeer uit het aanvragen van eHerkenning, het registeren bij de NVWA, registeren bij een keuringsdienst, registratie e-certNL (export) of CLIENT (import) op orde hebben en het aanmelden bij Britse ICT-systeem IPAFSS.

Stap 3: Bereid het exportproces voor
Het transport kan pas de weg op als de grensovergang goed is voorbereid. Lees hier ‘5 dingen om te doen: ferry- en shortseaterminals’ van Brexitloket.nl wat je moet doen.
 
Stap 4: Regel het gezondheidscertificaat van de lading
Een papieren kopie van het gezondheidscertificaat moet bij inspectie in het VK bij de lading aanwezig zijn. Een digitaal exemplaar wordt naar de importeur in het VK verstuurd, die het document upload in IPAFFS. Dit moet bij voorkeur 24 uur en uiterlijk 4 uur voor aankomst van de lading in het VK gebeuren. Van de Britse importeur krijg je een kopie van het gezondheidscertificaat en de voormelding in IPAFFS.  Zelf verstrek je als exporteur het gezondheidscertificaat samen met de ander exportdocumenten aan Portbase (zie stap 3).

Stap 5: Stippel vooraf de transportroute uit
Tot 1 juli is elke haven mogelijk. Echter vanaf 1 juli start de Britse overheid met controles. Hierdoor mogen in een aantal specifieke havens niet meer alle type goederen worden binnengebracht. Zorg ervoor dat u voor vertrek weet in welke haven uw producten worden geïnspecteerd.

Bron: Brexitloket 

 
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven