AFG Technologies zet in op speciale droogtechnologie

"Ons gedroogd fruitconcept biedt zowel telers als handelaren een meerwaarde"

Het aanbod aan gedroogd fruit werd in de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Desalniettemin zijn het nog steeds overwegend gangbare fruitsoorten zoals appelen, bananen en steenfruit die als gedroogd fruit verkocht worden. Hier wil AFG Technologies GmbH nu met een omvangrijk productie- en verkoopconcept verandering in brengen, vertelt bedrijfswoordvoerder Ercan Erten bij navraag.

AFG Technologies GmbH, gevestigd in het Duitse Weißenfels (Sachsen-Anhalt), ontstond in 2016 als opvolger van een machinebouwbedrijf en heeft zich sindsdien aan de ontwikkeling van een nieuwe soort installatietechnologie gewijd. "Twee jaar geleden is het ons gelukt om een speciale droogtechnologie voor fruit te te ontwikkelen die het product ontziet. Met deze installatie kan al het fruit binnen hooguit anderhalf uur gedroogd worden, terwijl de voedingswaarden en aroma's van het fruit behouden blijven. Ook inzake producthygiëne behaalt de methode aantoonbaar betere standaarden, doordat het fruit bij een temperatuur van rond de 70-75 graden Celsius bacterievrij en schoon verwerkt wordt", aldus Ercan.

De droogtechnologie uit het huis van AFG lijkt op zonnedroging: de droogprocedure duurt daarentegen slechts 1-1,5 uur in plaats van 4 tot 5 dagen. 

Productie van gedroogd fruit in opkomende landen
Vanwege zijn jarenlange carrière beschikt Ercan over een groot netwerk in Afrika evenals in het Nabije Oosten. Bovendien is 2021 het internationale jaar van groenten en fruit. Als gevolg daarvan ontstond het idee om de gedroogd fruitsector te betreden en een omvangrijk concept te ontwikkelen. "Het is mijn doel om de landbouw in opkomende landen door middel van toekomstgeörienteerde projecten te ondersteunen. Concreet willen we partnerschappen met Duitse fruithandelaren aangaan met de garantie dat men onze producten wil verkopen. In het kader daarvan zal ik dan kredieten voor mijn fruittelers in het land van oorsprong krijgen, waarmee ze de benodigde drooginstallaties financieren kunnen."

Men wil daarbij zowel de telers in het land van oorsprong alsook de handel een meerwaarde bieden. Ercan: "Exotisch fruit zoals dragonfruit wordt vanwege de luchtvracht tegen hoge stukprijzen in de retail aangeboden. Men zou bijna vergeten dat het meeste fruit voor de meerderheid uit water bestaat. In plaats van water te transporteren, zou men de producten ook in het land van oorsprong kunnen drogen en hier in Duitsland tegen betaalbare prijzen aan kunnen bieden, zodat ook de bereidheid van de consument om iets nieuws uit te proberen vergroot wordt. Bovendien is gedroogd fruit vergeleken bij vers fruit logischerwijze ook duidelijk langer houdbaar", wijst Ercan op de voordelen van gedroogd fruit. 

Food waste de baas door middel van droging
Zelfs levensmiddelverspilling zou volgens Ercan door middel van de nieuwe droogtechnologie vermeden kunnen worden. Hij noemt de cashewnoten als voorbeeld: "Slechts weinig consumenten weten dat het bij de cashewnoot om een vrucht handelt. Uiteindelijk wordt echter alleen de pit verhandelt en massaal geëxporteerd, de vrucht wordt daarentegen als afval weggegooid hoewel ze zeer goed geschikt zou zijn voor consumptie. Ik kan me voorstellen dat we op den duur ook zulke tot nu toe onbekende vruchten tot gedroogd fruit zullen verwerken."

Holistisch concept
Tot slot benadrukt Ercan dat AFG Technologies GmbH een holistisch concept aan wil bieden. "We leveren aan de ene kant de installatietechnologie, zodat het gedroogd fruit geproduceerd kan worden. Tegelijkertijd staan we de handelaren ook bij de importafwikkeling en indien mogelijk ook bij de productmarketing en alles daaromheen ter zijde".

Voor meer informatie:
AFG Technologies GmbH
Ercan Erten
Markwerbener Str. 24 E
06667 Weißenfels
+49 1703162555
E-mail: ercomail@t-online.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven