Amerikaanse telers van zoete aardappelen blij met tijdelijke opschorting importtarieven EU

Amerikaanse telers van zoete aardappelen zijn opgelucht nu de EU en VS overeenstemming hebben bereikt over de opschorting van importheffingen op een verscheidenheid aan producten, waaronder zoete aardappelen, ter waarde van miljarden. 

De overeenkomst bestaat uit het opschorten van €6,3 mld aan heffingen op importproducten uit de EU en voor €3,4 mld aan heffingen op producten uit de VS, zo meldt Reuters. Deze oorzaak van deze heffingen gaat 17 jaar terug en heeft te maken met een geschil over de verstrekking van subsidies aan de vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing. 

De tarieven hebben echter niet alleen gevolgen voor vliegtuigonderdelen maar ook voor andere producten, zoals bijvoorbeeld Duitse jam, Franse wijn en Spaanse olijven. De EU tarieven raken niet alleen Amerikaanse vliegtuigen en vliegtuigonderdelen maar ook producten zoals noten en zoete aardappelen. De tarieven werden medio november 2020 ingevoerd. 

"Ik ben enorm opgelucht over dit besluit," zegt Steven Ceccarelli van Farm Fresh Produce in Faison, North-Carolina. Hij vertelt dat hij al bezig was om een kantoor in Europa op te zetten en werknemers aan te nemen om een deel van deze tarieven te kunnen vermijden. "We gaan dit waarschijnlijk toch doen maar voor nu is deze overeenkomst een groot voordeel."

Steven Ceccarelli van Farm Fresh Produce is blij met de tijdelijke opschorting van de tarieven op een groot aantal Amerikaanse producten, waaronder zoete aardappelen.  

Onzekerheid omtrent ingangsdatum
Hoewel Ceccarelli nog niet zeker weer wanneer de opschorting daadwerkelijk van kracht wordt, verwacht hij dat dit niet lang zal duren. Hij voegt eraan toe dat telers en verladers ook erg geholpen zouden zijn met een opschorting van tarieven met terugwerkende kracht. Hij ziet dit echter niet zo snel gebeuren.

Deze tijdelijke opschorting gedurende een periode van vier maanden neemt veel zorgen weg bij Amerikaanse telers en verladers. "Andere landen zijn ook gestart met de teelt van zoete aardappelen omdat zij in de veronderstelling waren dat zijn een voordeel van 25% op ons hadden. Het leek erop alsof zij hun productie opschaalden omdat de VS in een ongunstige concurrentiepositie verkeerde," zegt Ceccarelli. 

Hij merkt op dat landen, zoals Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland en Italië, zijn begonnen met de teelt van zoete aardappelen, zij het op kleinere schaal. "Het vereist forse investeringen om jaarrond zoete aardappelen aan te kunnen bieden. Je moet je oogst een heel jaar kunnen bewaren en dan uit voorraad leveren. Dit kost veel ruimte en vergt ook de nodige infrastructuur," zegt Ceccarelli. "Er worden in Europa zoveel andere gewassen geteeld waardoor het aantrekken van telers voor zoete aardappel programma's vaak anders in zijn werk gaat dan hier in de VS."

Voor meer informatie: 
Steven Ceccarelli
Farm Fresh Produce
Tel: +1 (910) 920 9871
steven@farm-fresh-produce.com
www.farm-fresh-produce.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven