Italiaanse teler gooit roer om en gaat biologische groene asperges telen

In een karakteristieke omgeving, nabij de Dora Baltea rivier en met de Piemontese Alpen in zicht, heeft ondernemer Achille De Vecchi besloten het roer om te gooien en besloten om biologische groene asperges te gaan telen.

Groene asperges van het ras Eros

Met enige ervaring in de aspergeteelt en met de technische suggesties van deskundige Luciano Trentini heeft Achille 6 hectare gecertificeerde biologische asperges aangeplant, die zullen worden afgezet in Noord-Italië.

“Naast de keuze om een beroep te doen op technieken die geschikt zijn voor de biologische tuinbouw, heeft Achille ervoor gekozen om rassen te telen die in Italië geselecteerd zijn. Rassen als Ercole, Eros en Giove zijn zeer geschikt en hebben een hoge resistentie tegen ziektes en schimmels. De asperges worden zowel los als in bussels afgezet”, zegt Trentini.

De planten zijn machinaal gezet en geven asperges van topkwaliteit. Ze zijn geplant met een afstand van 3 meter tussen de rijen om een betere beluchting van de planten te garanderen en zo het risico van schade door schimmelziekten te verminderen. Per hectare zijn er 26.000 planten geplant.

“Gezien de overvloed aan helder, fris en schoon water dat rechtstreeks uit de Dora Baltea rivier komt, is er gekozen voor een systeem van oppervlaktebevloeiing. Door de sterke aanwezigheid van kalk kan het oppervlaktewater snel worden afgevoerd. Onkruid wordt bestreden door lichte oppervlaktebewerkingen en door middel van vlamverdelging. De oogst gebeurt in principe met de hand”, zegt Trentini.

Na de droging van de vegetatie wordt er gemaaid en worden de resten met hitte vernietigd (vlamwieden) om de aanwezigheid van schimmels en onkruidzaden die op het oppervlak aanwezig kunnen zijn, uit te schakelen.

“De consumenten in Noord-Italië zullen binnenkort de eerste biologische groene asperges van hoge kwaliteit kunnen kopen”, besluit Trentini.

Voor meer informatie:
Achille de Vecchi
Az. Ag. De Vecchi Achille
Cascina Molinetto 
Zelo Buon Persico (LO) - Italië
+39 339 281 6150
devecchiachille@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven