Sneeuwstorm treft perziken en primeuraardappelen

Griekse aardbeienproductie met 15% gegroeid

In februari werd Griekenland getroffen door een zware sneeuwstorm, wat zijn weerslag zal hebben op de oogst van een aantal Griekse gewassen. Zowel de aantallen vroege perziken als primeuraardappelen zullen lager zijn dit seizoen. Tegelijkertijd is de vraag naar Griekse aardbeien de afgelopen drie tot vier jaar toegenomen.

Nick Nafpliotis, directeur van het Griekse fruitbedrijf Greek & Fresh, vertelt dat Griekenland zo'n drie weken geleden geteisterd werd door een zware sneeuwstorm. Volgens hem was het de zwaarste sneeuwstorm in 40 jaar tijd. "De sneeuwval begon op 2 februari in het noorden en breidde zich naar het zuiden van Griekenland uit. Deze laatstgenoemde regio werd het hardst geraakt. In de avonduren van 14 februari begon de sneeuw tot problemen te leiden in de regio rondom Athene. De volgende dag was er al meer dan 25cm sneeuw gevallen in het noorden van Athene. Het bleef maar sneeuwen en op de ochtend van 16 februari lag er al 60cm. Tegen de avond was dit al 70cm!  Zo'n zware sneeuwval hadden we sinds 1981 niet meer meegemaakt! In de regio Athene bezweken meer dan 1.500 bomen en/of takken onder het gewicht van de sneeuw en was er grote schade aan het elektriciteitsnetwerk. Veel huishoudens zaten tot wel vijf dagen zonder stroom en in sommige gevallen ook nog twee tot drie dagen zonder water."

De sneeuw leidde ook tot logistieke problemen, vertelt Nafpliotis. "Het grootste probleem was dat de voornaamste snelweg was afgesloten, waardoor Griekenland in tweeën werd verdeeld. Er kon niet van noord naar zuid worden gereisd of vice versa. De productie werd niet direct geraakt maar vanwege de zeer lage temperaturen in heel Griekenland en het feit dat het kwik twee weken geleden alweer opliep naar 20 graden Celsius, hebben sommige gewassen ernstige schade opgelopen."

Het was duidelijk dat sommige fruitsoorten schade op zouden lopen als gevolg van deze sneeuwstorm. Nafpliotis zegt dat de aantallen perziken en primeuraardappelen dit seizoen lager zullen zijn als gevolg van de storm. "De vroege perzikrassen werden tijdens de bloei door de vorst getroffen. We verwachten daarom tot half juni een beperktere beschikbaarheid. Hierna breekt het seizoen van de middellate rassen aan, waarvan de oogst naar verwachting ook zo'n 15% tot 20% lager uit zal vallen. In het geval van primeuraardappelen worden de verliezen als gevolg van de sneeuwstorm op 20% tot 25% geraamd. Het vollegrondsseizoen start doorgaans half april en dit is tevens de voornaamste exportperiode."

Momenteel werkt Greek & Fresh met haar partner Labidino aan het aardbeienseizoen, waarvan de eerste productiepiek snel aan zal breken. Nafpliotis zegt dat zijn bedrijf goede vooruitzichten heeft voor het seizoen vanwege de sterke vraag. "Het nieuwe aardbeienseizoen startte eind november en nadert nu haar eerste productiepiek, die omstreeks 12 maart verwacht wordt. We zijn optimistisch over de afzet, aangezien de vraag sinds eind december steeds groter is geweest dan het aanbod. We rekenen op een beter evenwicht tegen het einde van maart, wanneer de aanvoer groeit, evenals de beschikbaarheid van product uit Spanje en Italië."

Het aardbeienseizoen heeft echter ook zo zijn uitdagingen volgens Nafpliotis. "We hebben met twee grote uitdagingen te maken dit seizoen. Ten eerste is dit het opstarten van de export per luchtvracht naar onze klanten in Azië en de Golfregio in een periode waarin de beschikbaarheid laag is en de vrachttarieven veel hoger zijn dan normaal. Tot dusver hebben we al een programma voor maart gemaakt. We hebben goede hoop dat de situatie in april en mei verder zal verbeteren, aangezien de vraag naar Griekse aardbeien in deze periode doorgaans sterker is en de beschikbaarheid van vluchten hoger."

“Een andere uitdaging bestaat uit het rechtstreeks zaken doen met grote supermarktketens. Naar mijn mening is de grootste impact van Covid-19 op de voedselsector het feit dat het belang van retailkanalen is gegroeid. Supermarkten spelen een belangrijke rol in de afzet van versproducten."

De aardbeienproductie is dit jaar gegroeid en Nafpliotis schrijft dit toe aan de groeiende vraag naar Grieks zachtfruit. "De Griekse aardbeiensector heeft de strategische keuze gemaakt om haar productie met ongeveer 15% te laten groeien ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar wordt een vergelijkbare groei verwacht. De afgelopen drie tot vier jaar is de vraag naar Griekse aardbeien in heel Europa toegenomen. Dit heeft te maken met de lagere productie in Spanje, niet alleen vanwege ongunstige weersomstandigheden maar ook omdat de Spaanse sector zich in toenemende mate richt op de teelt van andere zachtfruitcategorieën (blauwe bessen, frambozen en bramen) dan aardbeien."  

“Een andere reden voor de sterkere vraag is het feit dat afnemers voor Griekenland kiezen als productiebron om hun risico's als gevolg van klimaatproblemen te beperken. Deze trend is ook zichtbaar binnen bladgroenten en broccoli. De afgelopen vier tot vijf jaar hebben in Griekenland grote verschuivingen plaatsgevonden op het gebied van aardbeienrassen. Camarosa, dat voorheen als het meest geteelde ras gold (met een aandeel van 60%-65%), heeft nu nog slecht een aandeel van 6% tot 7%. Momenteel is Victory het voornaamste ras, met een aandeel van 60% in de totale teelt, gevolgd door het ras Fortuna met 20%-22%. Deze twee rassen vallen wereldwijd erg in de smaak en dit geeft Griekenland een productiebasis die veel beter afgestemd is op de exportmarkt dan voorheen," aldus Nafpliotis. 

Voor meer informatie:

Nick Nafpliotis
Greek and Fresh
Tel: +30 215215 8063
Email: Nick@greekandfresh.com 
www.greekandfresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven