Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Apeldoorn (Fonkels) over verpakken met een langetermijnvisie

Composteren versus recyclen

Tholen - "De coronacrisis brengt veel ellende met zich mee, maar zorgt aan de andere kant ook voor een exponentieel gestegen bewustzijn op het gebied van milieu, consumptie, CO2 uitstoot en de eigen carbon footprint", stelt Wim Apeldoorn, General Manager bij Fonkels. "Niet alleen bij de consument zelf, maar ook bij bedrijven heeft het besef dat we allemaal een impact hebben op onze omgeving echt een vlucht genomen. In verpakkingen zie je dit ook steeds vaker terug. Van het goedkoopste plastic naar 100% gerecycled karton, met kreten als ‘planet proof” of ‘biologisch afbreekbaar’."

Maar hoe bepaal je als bedrijf of consument nou precies of een verpakking echt duurzaam is?
“De CO2 impact van een verpakking wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de grondstof die gebruikt wordt. Een ‘virgin’ materiaal als basis grondstof heeft bijvoorbeeld een hogere CO2 waarde dan gerecycled materiaal.” vertelt Apeldoorn. “Onze verpakkings-ontwikkeling begint altijd bij de wens en de processen van de klant. Indien mogelijk heeft het onze voorkeur dan om als basis materiaal gerecycled karton te gebruiken, natuurlijk zonder plastic toevoeging. We denken hiermee namelijk ook aan de volgende stap in de keten, namelijk het recyclen van het afval. Hoewel er grote verschillen zijn tussen de afvalverwerkers in hoe ze het afval inzamelen en processen, ze ontvangen allemaal het liefste schone ‘mono’ materialen."

"Schoon karton kan zo de basis vormen voor een nieuwe verpakking,” vervolgt Apeldoorn. "Kartonnen koffiebekers met een PE of PLA laagje of wortelbakken met PE coating zijn in theorie te recyclen of te composteren, maar in de praktijk vind dit zelden plaats. De kosten om het plastic van het karton te scheiden zijn enorm hoog, waardoor het economisch niet interessant is. Ook het composteren is vaak op papier mogelijk, maar in de praktijk zijn veel ‘bio’ plastics niet composteerbaar. Karton is alleen een poreus materiaal, vandaar dat je er soms niet aan ontkomt om een barrière toe te voegen. Hierin gaan wij ook weer uit van de mono materiaal gedachte, zoals bijvoorbeeld bij onze drinkbeker de Pop-Up Cup. Een kartonnen drinkbeker met een dun plastic zakje dat makkelijk los te trekken is van het karton, waardoor weer twee mono materialen ontstaan."

Composteren versus recyclen
Er zijn veel verschillende meningen over of je het beste afval kan composteren of recyclen. In 2019 is 72% van al het papier en karton in Europa gerecycled Gemiddeld kan karton 8 keer gerecycled worden, tot het uiteindelijk te korte vezels krijgt en eindigt als o.a. een eierdoosje. Dit maakt gerecycled karton een uitstekende grondstof voor verpakkingen. Composteren wordt onderverdeeld in Industrial compostable en Home compostable. Wanneer een materiaal composteerbaar is, dan betekent dit dat het materiaal binnen 6 weken voor minimaal 90% afgebroken kan worden in een industriële composteringsinstallatie. Het voldoet dan aan de EN 13432 norm voor composteerbare materialen en mag dus composteerbaar genoemd worden. De verschillen tussen de inzameling en verwerking door de afvalverwerkers is zo groot, dat het zoals aangegeven, ‘kan’ worden afgebroken, maar vaak niet gebeurt. Verbranden van calorisch hoogwaardig materiaal is dan het alternatief. Onze insteek is altijd recyclen, aangezien dat niet end of life is, maar ook weer een nieuw begin. Zo proberen we met onze verpakkingen ook op de lange termijn de laagste CO2 uitstoot te realiseren,” besluit Wim Apeldoorn.

Voor meer informatie:
Wim Apeldoorn
Fonkels
Nijverheidstraat 22
6681 LN Bemmel
Tel: 026-7470008
wim@fonkels.com
www.fonkels.com

Publicatiedatum: