Groot kwaliteitsverschil bij aankomst blauwe bessen

Zwaveldioxide beschermt bessen tegen schimmel tijdens transport

De introductie door Tessara van hun Berrisys-product voor blauwe bessen kwam precies op het juiste moment, toen veel exporteurs van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen op zoek waren naar een zeevrachtalternatief voor luchtvracht.

Jaco Smit, CEO van het in Kaapstad gevestigde Tessara: "Het was een geluk dat we dit product klaar hadden toen Covid-19 de wereldwijde fruitsector trof. De kosten speelden vóór 2020 al een belangrijke rol in onze pogingen om te voorkomen dat het meeste fruit via luchtvracht zou worden verladen, maar het luchtvervoer is een jaar geleden tot een druppel gereduceerd en de telers waren klaar om te innoveren om hun producten in grote hoeveelheden op tijd op de markt te krijgen. We hadden verschillende commerciële opties klaar en het succes in de daaropvolgende maanden was zeer bevredigend."

Berrisys produceert een lage dosis SO2, die de bessen tegen schimmelaanvallen beschermt (foto's: Tessara)

Gerhard Slabbert, manager van het Berrisys-product voor Tessara: "We hebben zeer positieve feedback gekregen van klanten die zeiden dat ze in de QC-rapporten van de markt grote verschillen zagen in de kwaliteit bij aankomst. In sommige gevallen hoefden de bessen hierdoor niet opnieuw te worden bewerkt en werd meer dan 20% van de waarde van het fruit gespaard."

Hij voegt eraan toe dat het ook voor exporteurs van blauwe bessen een snelle leercurve was, aangezien zij de technologie nog niet zo goed kennen als druivenexporteurs. "Het is leuk om te zien dat de exportmogelijkheden voor hen worden uitgebreid."

Tessara's Uvasys-serie van zwaveldioxidegeneratoren is bekend in de druivensector. Berrisys produceert een zeer lage dosis zwaveldioxide die de bessen wekenlang beschermt tegen schimmelaanvallen van Botrytis cinerea (grauwe schimmel). Botrytis cinerea is een universele schimmelpathogeen die na de oogst verantwoordelijk is voor bederf en fruitverlies en zelfs onder goed onderhouden omstandigheden in de koude keten.

Minder voedingsverspilling
Elton Williams van het research & development-team van Tessara: "Ons doel is de verspilling van versproducten te verminderen." Ze werken sinds 2017 aan deze oplossing voor blauwe bessen; fruitverlies na de oogst gaat gepaard met veel extra kosten aan verpakking, arbeid en transport.

Schimmel op blauwe bessen draagt bij aan voedselverspilling

Elton: "We moesten een product op de markt brengen dat telers konden vertrouwen. Iets dat voor hen zou werken, zelfs als de omstandigheden niet perfect waren. We moesten er ook voor zorgen dat onze producten goed werken met de nieuwere reeks blauwe bessenrassen die de markten stormenderhand veroveren."

De opbrengsten zijn wereldwijd toegenomen om de stijgende vraag bij te benen, maar ook het vervoer over zee is moeilijk geweest nu veel havens door de pandemie zijn getroffen. De komst van een product dat blauwe bessen tijdens het vervoer beschermt en het risico op verliezen tijdens vertragingen vermindert, is volgens het bedrijf dan ook een mooie kans.

Voor meer informatie:
Gerhard Slabbert
Tessara
gerhards@tessara.co.za
www.tessara.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven