Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip van Geest (VGI): "Afgelopen jaar werd er wel een beroep gedaan op onze flexibelle handelsgeest"

"Wij waren klaar voor Brexit, maar Britten waren totaal onvoorbereid"

Tholen - Vorig jaar werd de meest recente nieuwbouw bij Van Geest International opgeleverd. Nadat de exporteur in 2015 al een nieuwbouw startte van een kleine 3000 m2 op De Lier Westerlee, werd het pand amper vier jaar later nog eens uitgebreid met een zo’n 1900 m2. Toch was afgelopen jaar geen onverdeeld succesjaar voor het bedrijf. "Je hoeft geen medelijden met ons te hebben, want we zijn kneitergezond en hebben ook afgelopen jaar prima zwarte cijfers geschreven, maar we waren wel meer gewend. Corona en Brexit zorgden echter voor de nodige uitdagingen. Er werd een beroep gedaan op onze handelsgeest. Maak ik me zorgen? Nee, maar we zijn wel alert", vertelt Philip van Geest.

VK totaal niet voorbereid op Brexit
"De gevolgen van de Brexit zijn groot. Naast dat de handel duurder is geworden, levert het een hoop papierwerk op. Van Hollandse kant waren we, voor zover het kon,  goed voorbereid op de Brexit. We hebben als exporteurs een koppeling van de systemen met de vervoerders als DG Daily Fresh Logistics en Freight Line. Vanaf 1 april geldt een aangifteplicht voor het KCB en fytosanitaire certificaatplicht maar ook daar zullen we wel onze weg in vinden. In het Verenigd Koninkrijk was men echter totaal niet voorbereid. Men werkt met een zeer verouderd systeem, waardoor we alle exportdocumentatie handmatig ingevoerd moet worden. Dat kunnen we heus wel - we zijn er zelfs goed in - maar het is wel een soort van werkverschaffende ambtenarij. Een soort van douane-unie zou zeer wenselijk zijn om van deze papierwinkel af te komen! Bij deze een oproep aan de Nederlandse overheid om dit signaal bij de Britse overheid te laten doordringen. Wat ook niet bijdraagt aan zakendoen is dat de orders veel eerder moeten worden opgegeven. Juist door al die papierwinkel, lijdt de service. Even om 11.30 uur nog een pallet tomaten extra verladen is bijkans onmogelijk meer."

"Daar komt nog eens bij dat onze producten een stuk duurder zijn geworden. Omgerekend kost de papierwinkel tot zomaar 15 cent tot zelfs soms een euro per doos, al naar gelang de grootte van een order. Voor de producten uit derde landen die we vanuit Nederland re-exporteren waarvoor extra importtarieven gelden is dat nog hoger. Voor Marokkaanse tomaten geldt dat bijvoorbeeld een tarief van 8%. Dat gaat toch oplopen", aldus Philip.

Voor VGI was het aanleiding om vorig jaar al te besluiten geen vaste prijzen voor het hele seizoen af te geven. Toch is de exporteur niet bevreesd dat de Nederlandse exportpositie in het gedrang komt. "Het Verenigd Koninkrijk is bij lange na niet zelfvoorzienend. De teeltprojecten die er deels vanuit Nederland zijn opgestart, zijn ook lang niet allemaal even succesvol. Het is geen Rusland waar Poetin even opdracht geeft tot een paar honderd hectare uitbreiding. Dat gaat in Engeland toch wat anders. Wij hebben ook geen enkele ambitie om in een dergelijk kassenproject te participeren."

Het past ook niet bij VGI dat al jaren vaste lijnen heeft met de Hollandse kasgroententelers via de grote telersverenigingen, aangevuld met vaste lijnen van vrije telers voor specifieke producten. "Ook het nieuwe kasgroentenseizoen zien we met vertrouwen tegemoet. Het voordeel is dat we in onze handel met gezonde voeding bezig zijn en dat wordt in deze dagen toch meer gepropageerd. Afgelopen jaar ging de afzet van kasgroenten ook redelijk goed en ik heb geen reden om dit jaar bevreesd te zijn voor een grote dip. De grootste klappen vielen vorig jaar bij producten als cressen en de luxere exoten."

Bredere scope in afzet
"Corona heeft ons zeker geraakt. Een gedeelte van onze afnemers belevert foodservice, cateraars, scholen en instellingen. Die hebben afgelopen jaar allemaal een jasje uitgedaan. In Duitsland zie je daarbij dat de tegemoetkoming van de overheid zo goed is dat er minder gezocht wordt naar alternatieve afzet. In Engeland schakelde men veel sneller over op zaken als bezorgen en het samenstellen van groenteboxen", vertelt Philip.

Het exportbedrijf probeert de komende jaren haar scope in afzet te verruimen." Nu gaat 80 tot 85% van onze handel nog naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. We willen de afzet de komende jaren graag verder spreiden naar bestemmingen als Frankrijk en de Scandinavië. Van Oost-Europa zijn we hier wat minder gecharmeerd."

Ook bij VGI werd als ludieke actie met groentedozen voor de consument gestart. "De eerste keer verkochten we 1.100 dozen, dat ging wel mooi, maar geleidelijk nam dat volume af. Maar het was voor ons vooral ook een signaal naar de consument dat het belachelijk was dat er lege schappen in de winkels waren, terwijl hier de loods volstond. Wij hebben ons nooit op de supermarkten gericht en als ik onlangs hoor dat een supermarkt (AH red.) boetes uitschrijft aan hun leveranciers als ze door Corona minder kunnen of later leveren dan besteld, dan bevestigt me dat in onze strategie", zegt de exporteur.

Philip leidt samen met zijn broers Wim en René het bedrijf dat vader Rien (MLS) van Geest in 1974 heeft opgericht. In de loop der jaren is het bedrijf gegroeid tot een organisatie met meer dan 60 medewerkers. Ook vader Rien (87) komt elke dag nog 's morgens en 's middags naar de zaak. "MLS is VGI en we zijn dankbaar dat hij nog elke dag present is", vertelt Philip. Na de sluiting van Veiling 's-Gravenzande in 1991 koos het bedrijf voor een locatie op Westerlee. "Toen werden er wel vraagtekens gezet of dit een juiste locatie was. Valstar vertrok destijds al snel naar Poeldijk, Frukar naar Barendrecht en Bos Brothers naar Hoek van Holland. We zijn echter nog dagelijks blij met deze locatie, er is bijzonder veel nieuwgebouwd en zitten kort bij de boot en vlakbij de A20, dat scheelt ons kostbare tijd"

Voor meer informatie:
Philip van Geest
Van Geest International
Jogchem van der Houtweg 41
2678 HA De Lier
Tel: 0174-514300
pvg@vgibv.nl    
www.vgibv.nl