Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karlheinz Meier, Meier Pilze GmbH:

"We bieden alleen nog maar Duitse in plaats van Koreaanse koningsoesterzwammen aan"

De consumptiepaddenstoelenbranche leidt nog steeds onder de voortdurende lockdown en de horecasluiting. "De paddenstoelenconsumptie verplaatst zich merkbaar van de horeca naar de levensmiddelenhandel", ziet Karlheinz Meier, oprichter en directeur van de gelijknamige paddenstoelengroothandel. Omdat het bedrijf sterk op de horeca gericht is, boekt men momenteel aanzienlijke omzetverliezen. Maar op de lange termijn ziet de specialist een sterke groei, vooral in de categorie kweekpaddenstoelen.

Vlak voor de corona-uitbraak besloot Karlheinz om naast de regionale horeca en gespecialiseerde handelaren ook de levensmiddelenhandel te gaan bedienen. "Juist bij cantharellen hebben we afgelopen seizoen een goede afzet kunnen behalen, omdat de verkoopperiode tussen de twee lockdowns - ongeveer vanaf mei - lag. Vanaf oktober, toen de tweede lockdown begon, zijn de omzetten in z'n algemeenheid enorm gedaald."


Een blik op de hoofdvestiging van Meier GmbH in Eschbach / Foto: Meier GmbH

Voor de paddenstoelengroothandelaar komt het niet in aanmerking om buiten cantharellen ook kweekpaddenstoelen aan de levensmiddelenhandel te leveren. "Kweekpaddenstoelen - bijvoorbeeld champignons - worden tegenwoordig overwegend direct vanuit de grote telers aan de supermarkten geleverd. Wilde paddenstoelen geraken daarentegen overwegend via de tussenhandel in de levensmiddelenhandel. Daarvoor heeft men namelijk gespecialiseerde importeurs nodig", schetst Karlheinz de situatie bij navraag.

Regionale edele paddenstoelen in opmars
Sinds de oprichting van zijn bedrijf in 1999 heeft Karlheinz zich op de import van hoogwaardige cantharellen en eekhoorntjesbrood gespecialiseerd. Desalniettemin winnen edele paddenstoelen uit regionale teelt in de afgelopen jaren sterk aan betekenis. "Koreaanse koningsoesterzwammen waren tot voor kort duidelijk goedkoper dan Duitse partijen. Vanwege het gebrek aan luchtvrachtcapaciteit in tijden van corona zijn de logistiekkosten en daarmee de prijzen van importproducten echter duidelijk gestegen, waardoor het prijsverschil vergeleken met Duitse producten nu minimaal is. Daarom ben ik compleet overgestapt op Duitse koningsoesterzwammen."


Duitse koningsoesterzwammen

De paddenstoelenhandelaar streeft ernaar om waar mogelijk Duitse producten aan te bieden en ziet ook vanuit de consumenten een toegenomen vraag naar regionale, exotische kweekpaddenstoelen. "We hebben de trend mee, vooral de jongere generatie wil zich in toenemende mate gezond en veganistisch voeden. Helaas kennen veel consumenten nog steeds alleen champignons en oesterzwammen. In onze regio gaat het nog, maar in andere delen van Duitsland zie ik desondanks veel behoefte aan voorlichting."


Een blik in het koelhuis / Foto: Meier GmbH

Regionale paddenstoelenafzet
Zo'n twee jaar geleden verhuisde Meier GmbH naar een gloednieuwe bedrijfsvestiging met een totale capaciteit van circa 800 m2 in Eschbach, in de directe omgeving van het Drielandenpunt. Van hieruit wil men verder gaan als betrouwbare en gespecialiseerde dienstverlener voor de regionale groothandel en retail. "Daarom hebben we de overige handel in groenten en fruit vrijwel opgegeven. We distribueren tijdens het seizoen slechts regionale asperges van geselecteerde telers. Dat is voor ons echter alleen een aanvullende nevensector ter overbrugging", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Meier GmbH
Karlheinz Meier
Biengener Str. 5
79427 Eschbach
Tel. 07634 – 350 98 50
info@meierpilze.de
www.meierpilze.de   

Publicatiedatum: