Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse Endinava, specialist in vijgen

"Vijgenconsumptie is aan opmars bezig"

Endinava heeft de onverwachte stap gezet van de teelt van witlof en kluitsla naar die van vijgen, een fruit dat steeds populairder wordt in Midden- en Noord-Europa. Het bedrijf uit de Noord-Spaanse regio Navarra heeft een manier gevonden om vijgen in een voor dit gewas ongebruikelijk gebied te telen. Biologisch zelfs.

Endinava werd in 1977 opgericht door de broers Julio en Faustino Calvo. Toen heette het bedrijf nog toepasselijk Hermanos Calvo. Niemand geloofde op dat moment overigens dat in een droog en heet klimaat zoals dat van de Ribera de Navarra witlof kon worden geteeld, een gewas dat je normaal eerder in het Noord-Europese vochtige klimaat verwacht. In 2012 startte de tweede generatie van de familie een nieuw project: de teelt van sla op water. Deze groente wordt met de wortel verkocht, waardoor ze veel langer vers blijft. In iets meer dan een jaar bracht Endinava verschillende soorten kluitsla op de markt, zoals Batavia, Lollo, eikenbladsla en de beroemde Salanova®, een fris en duurzaam alternatief voor de voorverpakte sla.

"In 2017 hebben we dan weer een ander opwindend project ondernomen dat dit jaar zijn eerste vruchten zal afwerpen. We plantten toen 24 hectare biologische vijgen aan. Daarvoor hebben we veelbelovende vijgenrassen geselecteerd en gebruik gemaakt van nieuwe teelttechnieken dankzij de samenwerking met een Israëlisch bedrijf. Het gaat erom het best mogelijke product te bekomen”, vertelt Carlos Menchaca van de commerciële afdeling van Endinava.

"Voordat we die forse investering deden, hadden we toch kunnen vaststellen dat de vijgenbomen fruit van goede kwaliteit voortbrachten in onze streek. De oogst vindt wel ongeveer twee weken later plaats dan die in de Spaanse Levant, het teeltgebied waar de grootste volumes vandaan komen. Gelukkig zijn vijgen niet het moeilijkste fruit om biologisch te telen. Wij kunnen het leveren tot half oktober", aldus de verkoper.

Het teeltareaal voor verse vijgen neemt toe in verschillende Spaanse gebieden, vooral in de Valenciaanse Gemeenschap en de provincie Lérida, in Catalonië. "De consumptie van vijgen is aan een opmars bezig de laatste jaren. Vroeger werd het nog aanzien als een fruit dat dik maakt, maar nu heeft het de reputatie van een product met een grote voedingswaarde dat heel goed is voor de gezondheid. Dat heeft het onder meer te danken aan de vele kookprogramma’s en influencers. Dit product beleeft een hausse", zegt Carlos Menchaca.

De oogst begint eind juni met de blauwe vijgen. Die duurt ongeveer 3 weken. Eind juli gaat dan de eigenlijke vijgenoogst van start, die 6 tot 7 weken duurt.

Het bedrijf is momenteel op zoek naar klanten in heel Europa voor de afzet van de grote volumes die het de komende jaren verwacht. "Vorig jaar deden we al enkele zendingen van kleine hoeveelheden naar Frankrijk en Nederland. De klanten waren zeer tevreden en we hopen hen dan ook de volgende jaren nog meer product toe te kunnen sturen. Maar we staan uiteraard ook open voor nieuwe marktkansen om de toenemende opbrengst van de komende seizoenen te kunnen afzetten. Dit jaar denken we tussen 100.000 en 150.000 kilo vijgen te plukken, maar volgend jaar kan dat zomaar het dubbele zijn. We hopen over 3 jaar, wanneer we ongeveer op volle productiecapaciteit komen, zelfs een half miljoen kilo te oogsten. Door te kiezen voor biologische teelt denken we dat we veel kans maken op een goede marktrespons in Midden- en Noord-Europa. Turkije levert ook wel aan die landen, maar naar het schijnt hebben zij toch minder bio-productie”, besluit Carlos Menchaca.

 

Voor meer informatie: 
Carlos Menchaca
Endinava
Tel: +34 948667048 (Spanje)
Mob: +34 608634171
Publicatiedatum: