Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geslaagd lycheeproject van Westfalia in Mozambique

Samen met 200 kleinschalige teeltbedrijven in Mozambique kijkt Westfalia Fruit terug op een overvloedig lycheeseizoen 2020. 

De opbrengsten van de recordoogst in 2020 zijn een steun in de rug voor de vele kleine telers in de provincie Manica, die met de hulp van Westfalia de laatste vijf jaar toegang hebben gekregen tot markten in Europa, een GlobalGAP-status hebben verworven en een subsidie van de Wereldbank binnen hebben gesleept om hun productiviteit nog verder te verhogen. 

De groep van ruim 200 telers, die ontstond uit een klein project onder acht kleinschalige teeltbedrijven in 2015, is erin geslaagd om de economie van deze arme gemeenschap een nieuwe impuls te geven en te zorgen voor meer werkgelegenheid.

 


In 2014 startte de samenwerking tussen Westfalia en de lycheetelers in Manica, nadat het bedrijf eerder al een avocadoproject in het land had opgezet. Westfalia was zich bewust van het potentieel van de lychees van deze telers aangezien ze twee weken voor die op Madagaskar worden geoogst, wat importeurs in staat stelt om hun lycheeseizoen te verlengen. Op dat moment werden de lychees vrijwel uitsluitend op de binnenlandse markt afgezet, die nagenoeg verzadigd was, waardoor de prijzen steeds verder daalden.

In 2016 werd de Manica Litchi Growers Association (MLGA) opgericht en dankzij een slimme logistieke benadering slaagde Westfalia erin de export van de lychees naar Europa te faciliteren om het seizoen van lychees uit Madagaskar aan te vullen met gecertificeerd fruit van hoge kwaliteit. Vanwege het grote succes plantten telers in Manica nog meer lycheebomen aan en zette Westfalia trainingsprogramma's op om te telers in staat te stellen een GlobalGAP en GRASP-certificering te verkrijgen. In de loop der jaren sloten steeds meer telers zich bij MLGA aan. 

"Telers zijn ontzettend trots op de accreditaties die zij verworven hebben," zegt Esnath Pachawo, coördinator van het Westfalia Fruto Moçambique Programme.

Recent heeft de Wereldbank een subsidie aan Westfalia verleend om een groot aantal telers te kunnen voorzien van microjet-irrigatiesystemen, waardoor de maten van het fruit zullen verbeteren en het nog hogere prijzen op zal leveren. Deze subsidie is ook bestemd voor een bemestingsprogramma en een machine voor in het pakstation, waarmee de lychees zonder zwavel kunnen worden behandeld



“De resultaten van het succesvolle lycheeproject zijn overal in de regio merkbaar en we zien dat de levens van kleine telers totaal zijn veranderd," zegt Mike Jahme, algemeen directeur van Westfalia Fruto Moçambique. "Het geeft enorm veel voldoening om deze ontwikkeling mee te maken in deze afgelegen regio," voegt hij er aan toe.


Veel van de telers zijn begonnen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien maar geleidelijk aan worden zij commerciëler en kunnen zij succesvol zakendoen dankzij dit project.

"We zijn in ons nopjes met dit succesvolle project en de positieve impact ervan op de lokale gemeenschap," aldus Zac Bard, directeur van Westfalia South Africa. 

"In dit zeer afgelegen deel van de wereld, zien we dat jonge mensen die optimistisch zijn over de toekomst van de lycheeboomgaarden terugkomen om te helpen en om familiebedrijven over te nemen. We kijken ernaar uit om deze regio uit te laten groeien tot 'de fruitmand' van Mozambique."


Westfalia Fruit Africa
Zac.bard@westfaliafruit.com 

Publicatiedatum: