Europese aardappelmarkt (week 9)

Ondanks de toename van de Duitse aardappelconsumptie blijven de telersprijzen ongewijzigd

Europese fysieke markt
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: de markt wordt ondersteund met een beperkt aanbod en een beperkte vraag.
Bintje, Fontane, Challenger: prijzen van tussen de 7,50 en de 8,00 €/q, met een meest gehanteerde prijs van rond de 7,50 €/q. Bintje heeft prijzen tot 10,00 €/q voor de aardappelen voor onmiddellijke levering aan schillers en friteszaken. Innovator heeft prijzen van rond de 8,00 €/q (over het algemeen voor tonnen aardappelen op basis van contracten).

Voor aardappelen met een uitgestelde levering van april tot mei vinden transacties plaats of worden vaste prijzen geboden van tussen de 9,00 en de 14,00 €/q, voornamelijk voor Fontane.

Bintje plant: weinig handel, maar stevige prijzen. De kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/ Franse/Belgische fabrieken, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm: prijzen van tussen de 100 en de 105 €/q, zeer grote prijsverschillen vanwege het zeer kleine aanbod.
Maat 35 - 45 mm: prijzen van tussen de 50,00 en de 60,00 €/q, stevige prijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:  

Nederland
Voor de industrie neigen de prijsstijging en de stevigheid van de markten af ​​te vlakken: het lenteweer met hogere temperaturen dwingt kopers tot uitstel. Ondanks dat stegen de prijzen, maar wel met minder activiteit en minder transacties. Kopers die aan de vraag binnen de contracten wilden voldoen, lijken gedekt te zijn.

De situatie op de binnenlandse versmarkten blijft ongewijzigd met stevige prijzen van tussen de 9,00 en de 14,00 €/q voor kruimige rassen en tussen de 12,00 en de 18,00 €/q voor vastkokende rassen. De eerste gebieden zijn deze week hier en daar in het zuidwesten beplant, terwijl de eerste Egyptische aardappelen in de schappen komen.

De export blijft zeer bewerkelijk, met bodemprijzen, nog steeds enigszins geschaafd tussen de 8,50 en de 11,00 €/q voor zakken op pallets met bestemmingen in Zuid-Europa, Afrika en het Caribisch gebied.

Frankrijk
De situatie op de binnenlandse markt blijft min of meer stabiel, met een krimp in de afzet als gevolg van de schoolvakanties en vanwege het einde van de maand. Het winkelbezoek blijft sterk afhankelijk van de beperkingen die worden opgelegd door de avondklok vanaf 18.00 uur, waarbij in het weekend de voorkeur wordt gegeven aan gemakwinkels en doordeweeks aan drive-ins.

De temperatuurstijging blijkt ook ongunstig voor de consumptie van aardappelen. Bij de groothandels is de bedrijvigheid levendig, met enig herstel, geïnitieerd door meer afhaalverkopen in restaurants buitenshuis. Meer in het algemeen ondervinden groothandelaren echter vooral de gevolgen van de zwakke activiteit die de aanscherping van gezondheidsmaatregelen in sommige regio's waarschijnlijk juist zal benadrukken.

De export heeft moeite om meer partijen te genereren. De stroom laat hetzelfde patroon zien en gaat richting de gebruikelijke bestemmingen, terwijl de aardappelen van gemiddelde kwaliteit vaker geen noemenswaardige afzetmogelijkheden hebben richting bestemmingen in het Oosten, wat juist meer vragen lijkt op te roepen.

De prijzen blijven in dit segment fel bediscussieerd. De verwerkingsactiviteit blijft gekenmerkt door de zorg rondom de vraag te kunnen voldoen aan de vraag op basis van de contracten met niet-gecontracteerde aankopen om ontbrekende partijen of rassen te vervangen waarvan de opbrengsten of kwaliteit ontbreken. De aankopen blijven echter beperkt zonder dat dit echt nodig is. Het vervolg ziet er beter uit met aankopen van aardappelen met prijzen van rond de 7,50 €/q, de tussenhandel is nog steeds actief en er zijn ook stevigere posities voor uitgestelde opzeggingen van contracten.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Ondanks de toename van de consumptie (aankopen in supermarkten) van aardappelen (+ 22% in januari ten opzichte januari 2020), blijven de telersprijzen onveranderd...

Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende rassen zijn ongewijzigd gebleven: 10,83 €/q (10,83 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd gebleven voor kruimige en bloemige rassen: 10,25 €/q (10,25 €/q, voorlaatste prijsopgaven). Dit geldt echter niet voor de aardappelen uit krattenopslag - gekoelde pallets met een hogere prijs € 3 (zie REKA-prijsopgaven in de tabel hieronder!) 

Afhankelijk van de Länder gaat het om bulkproducten in opslagruimten of gekoelde opslagruimten die de markt bevoorraden. In het eerste geval (en soms ook het tweede geval) is er vaak veel onkruid aanwezig.

Stevige markt met opnieuw stijgende prijzen: tussen de 8,75 en de 9,25 €/q voor Innovator (tussen de 8,50 en de 9,00 €/q vorige week), voor Challenger/Agria tussen de 8,25 en de 8,75 €/q (tussen de 8,00 en de 8,50 €/q vorige week) en voor Fontane tussen de 7,75 en de 8,25 €/q (tussen de 7,50 en de 8,00 €/q vorige week). Ook stijgende prijzen voor chips-/fritesrassen van tussen de 9,00 en de 13,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Biologische aardappelen: de telersprijzen blijven ongewijzigd en liggen rond 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Op de velden heeft het goede weer ervoor gezorgd dat sommige telers van vroege gewassen zijn begonnen met planten, maar de voortgang verloopt traag: ofwel omdat de grond nog te koud en nat is, ofwel omdat er een gebrek aan dekzeilen is... We zijn afhankelijk van China en de prijzen stijgen na een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Over het algemeen is er op 1 maart minder geplant in de Palts, het Rijnland en zelfs in Nedersaksen (regio Burgdorf) dan vorig jaar op dezelfde datum,.

Groot-Brittannië
De gemiddelde marktprijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 02/20 is 13,34 £/q, een stijging van £ 0,37 / q (+ 2,8%). Deze stijging is eerder het gevolg van het grotere aantal rassen van hogere kwaliteit (graad 1) en duurdere rassen in het "mandje" van transacties, dan van een reële stijging van de marktprijzen.

De routekaart van de regering zette belangrijke data op de kalender van de aardappelmarkt. De eerste versoepeling van de maatregelen betreft de heropening van scholen (in Engeland) op 8 maart. Hopelijk zal dit de druk die momenteel op de markten voelbaar is, helpen verminderen. De consumenten denken nu al aan nationale feestdagen en het aantal reserveringen voor het einde van het jaar stijgt.

Vorige week was de situatie op de markten kalm te noemen. De lopende orders bepaalden het merendeel van de handel, waarbij aan een groot deel van de huidige vraag op basis van de contracten bleef worden voldaan.

In de supermarkten daalden de partijen in februari, maar de prijzen bleven sterk voor de vastkokende rassen en Maris Piper-aardappelen, althans voor die van superieure kwaliteit.

De situatie op de groothandelsmarkt was 'vlak', maar met ongewijzigde prijzen, De prijzen voor Maris Piper-aardappelen lagen rond de  11,00 £/q. De situatie op industriemarkt kende weinig buzz en de prijzen voor Maris Piper-aardappelen lagen rond de 9,00 £/q (+/- 10,00 €/q).

Op het veld zal de terugkeer van warmer weer de komende dagen helpen bij het drogen van de grond, waardoor het veldwerk ter voorbereiding op het plantseizoen kan worden voortgezet. De verwachting is dat het areaal aardappelen kleiner zal worden.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven