Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruitimporteur Fred Ringwald blikt terug op een gemiddeld Spaans citrusseizoen

Het Spaanse citrusseizoen bevindt zich nu ver in de tweede helft. De afnamehoeveelheid bij de clementines neemt geleidelijk aan af, en ondertussen wordt het aanbod aan Spaanse handsinaasappelen kleiner. Ondanks corona is het tot nu toe een zeer tevredenstellend seizoen geweest, zegt fruitimporteur Fred Ringwald terugkijkend. 

De fruitimporteur uit het Duitse Lahr (Zwarte Woud) biedt zijn groothandelsklanten nu onder andere Spaanse Orri-clementines van het merk Ros aan, die voor 26-29 euro per 10 kg verhandelt worden. "Israëlische partijen lijken iets minder te worden van kwaliteit, daarom hebben we een klein concurrentievoordeel. In z'n algemeenheid neemt de consumptie van de clementines in deze tijd van het jaar merkbaar af. De schappen in de supermarkten zijn nog goed gevuld, de gespecialiseerde retail trekt zich daarentegen in maart langzaam terug", ziet Fred.

Nadorcotts zijn vermoedelijk tot midden maart verkrijgbaar. Orri-clementines zijn daarentegen tot begin/midden april beschikbaar. Ook het relatief nieuwe ras Spring Sunshine wint aan betekenis.

Grote Powell-sinaasappelen
Het assortiment aan handsinaasappelen is momenteel beperkt tot drie rassen, namelijk Lane Late, Navel Late en Powell. Het laatstgenoemde ras is bij de verkoop weliswaar zo'n 2,5-3 euro per 15 kg duurder, maar wordt wel geprefereerd door de klanten. "De grote Powell-sinaasappelen van de merken Clemenlady en Frutimur worden goed ontvangen in de gespecialiseerde handel, omdat sinaasappelen van een groter formaat bij de overige rassen zeldzaam zijn. In z'n algemeenheid merken we momenteel weinig concurrentie, omdat Egypte inmiddels vrijwel compleet is overgestapt op Valencia-perssinaasappelen. Hierdoor staan beide teeltlanden elkaar nauwelijks in de weg."

Alles bij elkaar is Fred zeer tevreden met het citrusseizoen tot nu toe. Bijzondere rassen, zoals bijvoorbeeld de Cara Cara-sinaasappel, werden dit jaar ronduit meer verkocht, maakt hij de balans op.

Oogstverlies bij citroenen en abrikozen vanwege het weer
Het Spaanse citrusassortiment van de firma Ringwald wordt gecompleteerd door citroenen. Naar verhouding hebben de coronamaatregelen dit segment het hardst getroffen. "Circa 70-80 procent van de citroenen belandt uiteindelijk in de horeca. Bovendien was er aan het begin van het jaar een aanzienlijke hittegolf in de Spaanse citroenteeltgebieden met temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Aansluitend kwam er een koude-inval die zich op de kwaliteit van de citroenen heeft uitgewerkt", zegt Fred.

De weerscapriolen zijn niet alleen desastreus voor de citroenen-, maar ook voor de steenfruitteelt. "Ik reken op kleineren hoeveelheden aan abrikozen aan het begin van het seizoen midden/eind april. Bepaalde vroege rassen zullen er zoals het er nu naar uit ziet helemaal niet zijn", prognosticeert de ervaren fruithandelaar afsluitend.


Citroenen worden onder de merknamen Frutimur en Clemenlady verhandelt.

Voor meer informatie:
René W. Ringwald GmbH
Fred Ringwald
Kaiserstrasse 78
D-77933 Lahr / Schwarzwald  
Tel: +49 7821 91540
Fax: +49 7821 915454
E-mail: info@ringwald-fruchtimport.com      
www.ringwald-fruchtimport.com   

Publicatiedatum: