Dennis Blankendaal, Frysk Witlof:

"Matige witlofprijzen op de markt, maar alle vertrouwen in een opleving"

Tholen - De prijzen op de witlofmarkt zijn momenteel erg laag. "Ik had het een stuk beter verwacht", vertelt Dennis Blankendaal van Frysk Witlof uit Sexbierum, die behoort tot de grootste witloftelers van Europa. "Veilingprijzen gaan tussen de 30 en 50 cent momenteel, dus dat is bijzonder matig."

"Het product is kwalitatief goed en de kilo's trekken wel erg makkelijk, maar ik denk dat er net even te veel op de markt is. Hopelijk klimmen de prijzen deze maand weer op. Ik heb er goede hoop op. Vorig jaar rond deze tijd gingen de prijzen door Corona skyhigh, mogelijk als gevolg van het hamstergedrag door de Corona-maatregelen. Voor roodlof is momenteel bijna geen markt, want dat is echt een horecaproduct."

Frysk Witlof trekt jaarlijks tussen de 250 en 280 hectare witlof van wortels van Nederlandse en Belgische herkomst en is daarmee het grootste witlofbedrijf van Nederland. Het bedrijf heeft momenteel een grootschalige nieuwbouw afgerond, waarbij onder meer twaalf nieuwe trekcellen in gebruik worden genomen. Het circa 3 miljoen euro kostende veranderproject bestaat gedeeltelijk uit ombouw en gedeeltelijk uit nieuwbouw.

"We zijn nu de koeling aan het aanpassen en de voorbereidingen aan het nemen voor meer capaciteit tijdens inkoelen van de wortels en het warmer worden van de zomers. Ook kunnen we de acht nieuwe trekcellen die begin volgend jaar in de planning staat er direct op aansluiten.  Die extra oppervlakte hebben we  nodig om rustiger te kunnen trekken en zo meer controle te kunnen blijven houden op de vraag."

Voor die uitbreiding is volgens de teler zeker ruimte op de markt. "Veel telers hebben geen opvolging en daardoor stoppen er veel kleinere telers. Als je door wilt, is er maar één optie en dat is blijven gaan! Wij hebben alle vertrouwen in de toekomst. Als je daar niet in in gelooft, ben je geen ondernemer. Daar horen alleen soms ook even lage prijzen bij, zoals we die nu hebben."

Voor meer informatie:
Dennis Blankendaal
Frysk-Witlof B.V.
Frjentsjerterdyk 12
8855 XC Sexbierum
T: (0517) 59 27 72
M: (06) 83 98 64 24
E: Dennis@frysk-witlof.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven