Gelderse subsidie voor professionalisering korte ketens

In Gelderland zijn veel initiatieven die ervoor zorgen dat voedsel met maximaal 1 tussenstap op het bord van de consument terecht komt. Om de samenwerking bij deze initiatieven verder te brengen stelt de provincie subsidie beschikbaar. Daarbij zet de provincie in op plannen voor gezamenlijke bewerking van producten, het ontwikkelen van een aantrekkelijk merk, bereiken van veel nieuwe afnemers of grote verbetering in bedrijfsvoering.

In 2014 is het Gelders Kennisnetwerk Voedsel opgezet om korte voedselketens te stimuleren. Sinds 2016 gebruikt de provincie hiervoor ook de subsidiemogelijkheden voor Plattelandsontwikkeling (POP3). Het is één van de stappen die men belangrijk vindt met het oog op meer duurzame landbouw met een goed verdienmodel voor agrarische ondernemers. 

Regionale verwerking en logistieke bundeling
Met deze subsidie ondersteunt de provincie bestaande initiatieven om verder te professionaliseren en samenwerking te versterken. Dit was ook één van de aanbevelingen uit onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR) in 2019. Het gaat er hierbij onder andere om dat het mogelijk en lonend wordt om de agrarische producten in de regio te verwerken. Voor bijvoorbeeld melk en vlees blijft het aandeel in de korte keten nu nog achter, omdat deze producten meer bewerking vragen voor consumptie. Ook willen afnemers zoals bedrijfsrestaurants steeds meer groenten die bij aflevering al zijn gewassen en gesneden.

Als samen wordt gewerkt om producten te verwerken, komen er meer producten te koop. Daardoor wordt de korte keten aantrekkelijker voor consumenten en afnemers. Maar ook de logistiek is een uitdaging als het gaat om korte ketens. Het vervoer moet voldoen aan allerlei hygiëne-eisen en is vaak een grote kostenpost. Doordat verschillende initiatieven hierbij samenwerken, ontstaan nieuwe kansen.

Professionaliseren korte ketens
Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen tussen 1 april en 20 mei 2021. De subsidie is bedoeld om samen een projectplan te schrijven om een bestaande korte keten door vernieuwing te professionaliseren, en/of om zo’n plan uit te voeren. Er moeten minstens 1 streekproducent, 1 gemeente en 1 afnemer meedoen. In totaal is een bedrag van € 980.000 beschikbaar. De subsidiebijdrage per aanvraag is minimaal € 35.000.

Meer over de mogelijkheden en de regeling is hier te vinden. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven