Anthony Langlais, Kultive:

"We bieden de cherrytomaatjes voortaan aan in 100% kartonnen bakjes"

Kultive, het merk en het commerciële netwerk van meer dan 50 Franse groentetelers, heeft onlangs een nieuw aanbod van 100% kartonnen bakjes voor de cherrytomaatjes gelanceerd. De bakjes worden sinds vorige week, de start van de cherrytomatenoogst, aangeboden aan klanten in Franse supermarkten. Volgens Anthony Langlais, algemeen directeur van het netwerk, is de eerste feedback vrij positief.

Het ontwerp van de nieuwe verpakkingen maakt deel uit van de aanpassing aan de AGEC-wet (de antiverspillingswet voor een circulaire economie) waarmee vanaf nu en in 2040 hopelijk definitief een einde wordt gemaakt aan het op de markt brengen verpakkingen van wegwerpplastic. Het in wegwerpplastic  verpakken van van vers fruit en groenten met een gewicht van minder dan 1,5 kilo is vanaf 1 januari 2022 verboden. "Kultive heeft besloten het initiatief te nemen en werkt sinds 2019 aan een verbeterde verpakking," vertelt Anthony.

Het ontwerp van de bakjes vergde een aantal grote investeringen. “We hebben geïnvesteerd in de technologie rondom een verpakkingslijn die nieuw voor ons is. De verpakkingslijn combineert drie functies: allereerst het vormen van een bakje, daarna het vullen van het bakje door een heel precies afgestelde 'weger' en tot slot het sluiten van het bakje.​"

Kultive biedt kartonnen bakjes aan in twee verschillende varianten: een bakje voor tomaten zonder residuen van gewasbeschermings-middelen en een bakje voor conventionele tomaten. Beide bakjes zijn verkrijgbaar in de formaten 250, 350 en 500 gram. Op verpakkingen valt meer te lezen over de verschillende initiatieven waar de telers van Kultive bij betrokken zijn.

Cherrytomaatjes zonder residuen van gewasbeschermingsmiddelen

Conventionele cherrytomaatjes

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van de kartonnen bakjes was om de juiste balans te vinden tussen het kartonnen oppervlak en het uitgeholde oppervlak. “Je moet de tomaten kunnen zien om klanten aan te kunnen zetten tot het kopen van de tomaten. Tegelijkertijd mogen ze niet zomaar uit het bakje (kunnen) vallen en moet het bakje stevig zijn,” legt Anthony uit.

De nieuwe lijn, aangekocht door Kultive, is momenteel alleen van inzetbaar voor de cherrytomaatjes. Het netwerk werkt op dit moment wel al aan andere oplossingen voor de andere producten die onder de AGEC-wet vallen. “We zijn begonnen met cherrytomaatjes omdat geen van onze klanten cherrytomaten in bulk koopt. Tomaten worden altijd systematisch in bakjes afgezet.​"

Voor meer informatie:
Anthony Langlais
Kultive
190 allée du Bois Vert
45640 Sandillon
Telefoonnummer: 02 38 49 33 49
a.langlais@kultive.com 
www.kultive.fr 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven