Waarom wordt het quotum Marokkaanse tomaten tijdens het Spaanse seizoen niet gerespecteerd?

Ondanks het feit dat voor de import van tomaten uit Marokko een preferentiële quotumregeling geldt in de Europese Unie, blijkt uit de gegevens dat het volume dat Europa aankoopt hoger is dan is vastgesteld in de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko. Om deze reden heeft Europarlementariër Clara Aguilera, socialistisch woordvoerster binnen de Landbouwcommissie in het Europees Parlement, de Europese Commissie om uitleg gevraagd waarom zij deze toename van de import van Marokkaanse tomaten toestaat.

"De export van tomaten uit Marokko naar de Europese Unie zet zijn groeiende trend voort. Voor 2020/2021 wordt verwacht dat die het half miljoen ton zal overschrijden, terwijl het afgesproken preferentiële quotum 285.000 ton bedraagt", benadrukt de Europarlementariër.

Aguilera vraagt de Commissie of zij op de hoogte is van dit door de Spaanse sector aan de kaak gestelde feit en, indien wel, waarom zij dan de overschrijding van het tariefvrije quotum in vol Andalusisch seizoen toestaat.

De Spaanse sector merkt op dat dit overaanbod marktverstoringen veroorzaakt. Ook vorig jaar werd het quotum ruimschoots overschreden. Het vastgestelde toegestane aantal werd toen zelfs verdubbeld. Op basis van gegevens van het departement Belastingen en Douane-unie van de Europese Commissie, hekelt de sector het feit dat de Europese import van tomaten uit Marokko op 17 februari reeds 31.939 ton bedroeg, terwijl de totale import in februari van vorig jaar op 28.550 ton afklokte. "Iets over halfweg februari is er al een stijging van 12% ten opzichte van de volledige maand februari van vorig seizoen", zo benadrukt Aguilera.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven