Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve

“Ik verwacht dat alle aardappelen tegen het einde van het seizoen geplaatst gaan worden”

Tholen – “De markt voor industrieaardappelen is na een lange weg met kleine stapjes aan het opkrabbelen. Ik krijg de indruk dat de vraag en het aanbod weer wat in evenwicht zijn en dat alle aardappelen tegen het einde van het seizoen geplaatst gaan worden”, vertelt Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve. “Echter is het voor veel telers nog crisis en doordat de opening van de horeca nog op zich laat wachten, is het licht aan het einde van de tunnel nog niet bereikt. Naast de lage prijs voor vrije aardappelen die rond de 75 euro per ton ligt, zijn ook de bewaarkosten hoog, waardoor nog veel vrije aardappelen in zwaar weer zitten.”


Foto: Alles over bio

Volgens Bart hangt de situatie voor het volgend seizoen veel af van het weer. “Gaan we weer een extreem droge zomer krijgen? Of toch een normale zomer dit jaar? Het weer kun je niet voorspellen, dat moeten we afwachten. Ook de coronacrisis zal ook volgend seizoen een rol spelen. Ik verwacht stiekem dat we in het najaar weer wat terug kunnen gaan naar het oude ‘normaal’. In veel landen is men druk met vaccineren en hoewel dat niet altijd van een leien dakje gaat, worden en toch belangrijke stappen gezet. Uiteindelijk komen we er wel.”

“De aardappelen voor de versmarkt hebben goed verkocht afgelopen seizoen. Mensen konden niet op restaurant, waardoor ze thuis aan de slag gingen in de keuken en de aardappels in beeld kwamen. Dit heeft een zeer positieve invloed gehad op alles wat met aardappel-producten te maken heeft”, laat Bart weten. “We hebben voor de tafelaardappelen echt een mooie periode achter de rug. Als we straks weer onze vrijheid terug hebben en we weer uit eten kunnen, zal dat wel een negatieve invloed hebben op de consumptie van tafelaardappelen.”

Sinds begin dit jaar is er een verbod op het gebruik van CIPC in de bewaring van aardappelen. Voor veel partijen in de sector een flink domper. De Aardappelhoeve heeft hier al jaren geleden op ingespeeld door over te stappen op een alternatief middel. “Voor de versmarkt-aardappelen gebruiken we al jaren geen CIPC meer. De residunorm is extra streng in de versmarkt en we hadden al voorzien dat het verbod op ons afkwam. Wij ervaren momenteel weinig problemen, omdat we al langer met een alternatief middel werken. Er zijn goede alternatieve middelen op de markt, maar het prijsverschil met CIPC is groot. Veel telers zijn daarvan geschrokken en helaas zijn deze bedragen niet altijd meegenomen in de contractafspraken”, besluit Bart.

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
+32 (0)477 29 17 84
bart@deaardappelhoeve.be       
www.deaardappelhoeve.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven