Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-fruitteeltbedrijf Gallinero wordt De Kleinaart

Eerste bedrijfsovername in de geschiedenis van De Landgenoten

Jon Rouvrois neemt dankzij De Landgenoten het biologische fruitteeltbedrijf Gallinero in Ulbeek over. Gallinero startte met biologische fruitteelt in 2000 en zette snel in op een grote biodiversiteit op het bedrijf. Naast verschillende soorten fruitbomen besloten ze onder andere ook vleeskippen, kalkoenen en parelhoenders te houden. Na een lange loopbaan startten de eigenaren van Gallinero in 2019 hun zoektocht naar een overnemer die het bio-bedrijf wilde verderzetten, maar er werd niet meteen een match gevonden. In de loop van 2020 ontdekte Jon Rouvrois dat het bedrijf te koop stond en dat De Landgenoten het bedrijf zou willen aankopen en verhuren aan de juiste kandidaat. Boer en bedrijf bleken goed bij elkaar te passen en de rest is geschiedenis. Samen met Jon en Gallinero realiseert De Landgenoten een allereerste bedrijfsovername. Dat is echter niet mogelijk zonder aandeelhouders en schenkers. De Landgenoten geeft daarom meteen ook het startschot voor een grootschalige crowdfundingscampagne ten voordele van de overname.

Jon Rouvrois. Foto: Lien Wevers.

Van controleur tot teler
Jon is een jonge boer die droomt van een eigen bedrijf. Na zijn opleiding opleiding agro- en biotechnologie, werkte Jon een tijd lang als controleur voor de biologische landbouw. In 2018 ging hij aan de slag als teeltverantwoordelijke op het biologisch tuinbouwbedrijf 'Hof ter Dreef' in Meise. Bij Hof ter Dreef teelde hij een enorm assortiment aan groenten, maar ook wat pit-, steen- en kleinfruit. Een 50-tal legkippen en enkele rondes vleeskuikens brachten gekakel op de percelen. Zijn praktijkkennis groeide snel en Jon droomt nog meer van een divers en gemengd landbouwbedrijf met voornamelijk (pit)fruit, maar ook pluimvee en bewaargroenten.

Overname bestaand fruitteeltbedrijf blijkt mogelijk
In 2019 had De Landgenoten contact met de eigenaren van Gallinero in Ulbeek. Victor en zijn zus Elise die het bedrijf jarenlang hadden uitgebouwd, hadden geen opvolgers en zochten een manier om het bedrijf als een biobedrijf te kunnen laten verderzetten. Zo zou de opgebouwde bodemvruchtbaarheid en het ecologische evenwicht niet verloren gaan. Een spoedig akkoord tussen de familie en De Landgenoten bleef uit omdat de initiële kandidaat een andere kans greep.

In de loop van 2020 ontdekt Jon dat het fruitteeltbedrijf te koop staat en dat coöperatie De Landgenoten bereid is het bedrijf te kopen indien een geschikte kandidaat-teler zich aanbiedt. Jon blijkt een ervaren en gedreven kandidaat die perfect in het plaatje past. Fruitbedrijf Gallinero wordt nu overgenomen door Jon en verandert in bio-boerderij De Kleinaart. Petra Tas van De Langenoten is enthousiast over het akkoord: "We zijn heel blij met deze bedrijfsovername. Bedrijfsovernames in de landbouwsector liggen bijzonder moeilijk. Doorgaans moet de overnemende boer zware leningen aangaan, die meteen de rendabiliteit van het toekomstige bedrijf hypothekeren. Omdat De Landgenoten de grond aankoopt en verhuurt aan een eerlijke prijs, krijgt Jon een bijzondere kans als startende boer, terwijl we de grond verankeren in onze organisatie en dus als bio-grond veilig stellen voor een volgende generatie. We hopen in de toekomst nog meer bedrijfsovernames op deze manier te ondersteunen."

Jon in de boomgaard. Foto: Lien Wevers.

Jon zal de bestaande aanplant in de komende jaren deels vervangen en vitaliseren zodat hij maximaal zijn toekomstbedrijf kan opbouwen. "Ik mik op diverse appelrassen. Een deel voor consumptie, maar ook een deel om zelf gebottelde Ulbeekse appelcider te produceren", geeft Jon Rouvrois aan. "Ik zal ook enkele nieuwe teelten introduceren zodat het een gemengd bedrijf wordt. Voor plaagbestrijding en bemesting wil ik het pluimvee herintroduceren." Zijn producten wil Jon afzetten via een eigen hoevewinkel, lokale winkels, groothandel en sapproducenten. Samenwerken met gelijkgezinde collega's is voor hem een must.

Overname mogelijk dankzij crowdfunding
In heel Vlaanderen zijn bioboeren op zoek naar landbouwgrond om een landbouwbedrijf op te starten, uit te breiden of zeker te stellen voor de toekomst. De Landgenoten koopt en verhuurt landbouwgrond aan bio-boeren die over onvoldoende middelen beschikken om zelf grond aan te kopen. Dankzij de eerlijke prijs en de loopbaanlange gebruiksovereenkomsten, kunnen bio-boeren onder meer investeren in de opbouw van natuurlijke bodemvruchtbaarheid, en in meer biodiversiteit op hun bedrijf. Op termijn kunnen het bedrijf, de opgebouwde bodemvruchtbaarheid en het sterkere ecosysteem makkelijk overgedragen worden op de volgende generatie.

Om gronden te kunnen aankopen, brengt De Landgenoten middelen van geëngageerde burgers bij elkaar. Allemaal mensen die de professionele lokale biologische landbouw een warm hart toedragen. Zij brengen kapitaal samen onder de vorm van aandelen of giften, waarmee ze landbouwgrond kopen om te verhuren aan bio-boeren.

Als je de missie van De Landgenoten wil ondersteunen, kan je bijdragen op twee manieren: ofwel word je aandeelhouder, ofwel doe je een gift.

Voor meer informatie: www.delandgenoten.be

Publicatiedatum: