Thomas Däbel, Serwo GmbH:

"De vraag en de markt ontwikkelen zich richting duurzamere verpakkingen"

Er zijn positieve en hopelijk duurzame trends, die ook actueel nog steeds verder groeien. De vraag naar ecologische verpakkingen, in het ideale geval biologisch afbreekbaar, is bijvoorbeeld nog steeds van groot belang op de Duitse en Europese markt. We spraken met Thomas Däbel, directeur van de verpakkingsspecialist SERWO GmbH, over de trend om weg te blijven van plastic bij groenten- en fruitverpakkingen.


Op de Fruit Logistica van afgelopen jaar was het team van SERWO bij de stand van Dinopol mede vertegenwoordigd. 

"Bij schaaltjes, draagtassen en andere serviceverpakkingen worden karton en houtpulp steeds populairder, in z'n algemeenheid materialen die in de natuur weer verdwijnen. Dat zijn onze stokpaardjes", zegt Thomas. "Deze hoge vraag zorgt voor een capaciteitstekort op de Europese papiermarkt."

Steeds vaker wordt bij het verpakken van groenten en fruit overgestapt op papier, vooral in Duitsland. Dat merkt men ook bij de productie. "We hebben gelukkig ingespeeld op deze ontwikkeling en hebben een goed netwerk – dat wil zeggen dat we onze klanten nog steeds zonder problemen kunnen beleveren. Maar in z'n totaliteit stellen we vast dat de leveringstijden langer worden en er vanwege de enorme vraag onvermijdelijke prijsaanpassingen plaatsvinden."

Vlaggenschipproject: sealbare schaaltjes van houtpulp
Het jaar 2021 staat voor SERWO helemaal in het teken van de sealbare schaaltjes uit houtpulp, die reeds met telers en de levensmiddelenhandel getest worden. "We moesten veel proberen, verschillende materialen en machines testen en de afstemmen met de levensmiddelenhandel. De verwerkingssnelheid is bij het sealen zeer belangrijk."

Het eindresultaat ontstond in teamsamenwerking met Frutania GmbH: "Samen hebben we met Frutania de constructie van de schaaltjes van houtpulp geoptimaliseerd, zodat ze nu klaar zijn voor de markt! 

Een partner met deze vakkennis in de verkoop was voor ons extreem belangrijk bij de realisatie. Zachtfruit in kleinere eenheden zijn onze modelproducten, oftewel blauwe bessen, frambozen of bramen. Uiteindelijk hebben we een sealsnelheid vergelijkbaar met de PET-sealing bereikt, dankzij een speciale folie die zeer goed houdt op materialen van houtpulp." De eerste tests met biologische blauwe bessen in schaaltjes van 125 gram begonnen in het afgelopen jaar bij de eerste supermarkten en ook bij de discounters liggen sinds eind 2020 de sealbare schaaltjes uit houtpulp in de schappen. "De tests worden momenteel geanalyseerd en we hopen natuurlijk dat het product zeer goed wordt ontvangen door de handelaren en de consumenten en op de markt geplaatst kan worden!“

"De levensmiddelenhandel heeft de ontwikkeling herkend“
Thomas is vol vertrouwen wat betreft het vestigen van nieuwe, duurzamere verpakkingsoplossingen: "We weten dat het werkt en dat de vraag er is. Nu is de realisering in de levensmiddelenhandel nog nodig."

De handel heeft nu de kans om innovatief te zijn, want de ommekeer is reeds op gang gekomen: "We merken dat de consumenten een sterker bewustzijn voor hun invloed op het milieu ontwikkelen. Daarop reageert de gehele keten, van teler tot aan de retail." Een grote factor is nog steeds de prijs: "Natuurlijk is een schaaltje uit houtpulp iets duurder, maar ook de kunststofprijzen exploderen regelrecht. De meerprijs voor duurzamere materialen relativeert zich steeds meer. Uiteindelijk is het een signaal voor verandering - men moet de stap simpelweg eens wagen.“

Voor meer informatie:
Thomas Däbel
Serwo Packaging
Zweigniederlassung der SERWO GmbH
Halberstädter Straße 19
39435 Egeln
Tel: +49 (0)39268 3025-0
E-mail: info@ser-pack.com   
Web: www.ser-pack.com 

Frutania GmbH
Heinrich-Lanz-Str. 3
53501 Grafschaft-Ringen
Tel: +49 – 2641 – 9111 0
E-mail: info@frutania.de 
Web: www.frutania.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven