Brazilië en Rusland zijn belangrijkste bestemmingen

Export Argentijnse peren groeide in januari met 60%

De Argentijnse export van peren is in januari 2021 met bijna 60% j-o-j gestegen tot 15.800 ton, zo blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek en Tellingen van de Argentijnse Republiek (INDEC).

Vooral de zendingen van peren naar Brazilië en Rusland zijn tijdens de eerste maand van het jaar fors toegenomen. Zo importeerde Brazilië 6.770 ton Argentijnse peren, wat een groei van 40% inhoudt tegenover januari 2020, en Rusland 2.540 ton, een stijging van 140%. De derde grootste markt was de VS, waar iets meer dan 2.300 ton peren naartoe ging (+14%). Deze drie markten waren goed voor 75% van de totale Argentijnse perenexport in januari.

“De significante toename is echter van tijdelijke aard, want die werd vooral veroorzaakt door een vervroegde oogst vanwege de hoge temperaturen in de maand januari”, vertelt een handelaar aan de nieuwsdienst Río Negro.

Voorraden op het noordelijk halfrond
Volgens rapporten van de World Apple and Pear Association (WAPA) bevindt zich per 1 februari van dit jaar in totaal 124.000 ton peren in opslag in de Verenigde Staten, 3% meer dan op dezelfde datum in 2020.

In de Europese Unie bedraagt de voorraad peren in de koelcellen 583.000 ton, 22% meer dan vorig jaar. Uit de gegevens van WAPA blijkt dat er 27% meer Conference en 200% meer Abate Fetel peren zijn, twee rassen die op de Europese markt de concurrentie moeten aangaan met de komst van de peren uit het zuidelijk halfrond.

Oogstprognoses zuidelijk halfrond
WAPA heeft vorige week ook de oogstprognoses voor appelen en peren op het zuidelijk halfrond voor het komende seizoen gepubliceerd. De ramingen voor Argentinië, Australië, Brazilië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika duiden in totaal op 6% meer appels in vergelijking met 2020, terwijl de perenopbrengst stabiel zou blijven.

De oogstprognoses voor peren in de Argentijnse provincies Río Negro en Neuquén wijzen op ongeveer 658.000 ton, 1% meer dan vorig seizoen en 8% boven het gemiddelde van 2018-2020. Verder wordt er verwacht dat de perenexport dit seizoen met ongeveer 12% zal groeien.

Bron: rionegro.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven