Britse aardappelvoorraad januari 2,11 mln ton

Eind januari bedroeg de Britse aardappelvoorraad in het bezit van de telers 2,11 miljoen ton, dat is 39% van de totale teelt. Dit is 47,4Kt lager dan in januari 2020, maar 40,86Kt hoger dan het gemiddelde over 5 jaar. Hiervan is 61% reeds afgezet, op basis van voorseizoenscontracten of als termijnafzet.

In de cijfers over de voorraden is geen rekening gehouden met aardappelen die in het bezit zijn van verpakkers, verwerkers, handelaren, enz.

Regionale schommelingen
Op regionaal niveau zijn er enkele verschillen. Schotland was eind januari goed voor 29% (608,7Kt) van wat nog in handen van de telers was. Dit is bijna de helft van de totale Schotse aardappelteelt die nog in voorraad is en meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. De Schotse teelt is weliswaar licht gestegen, maar een groot deel van het Schotse areaal is bestemd voor de pootaardappelteelt. Een deel van deze hoeveelheid kan dus te wijten zijn aan de tragere afzet van pootgoed. Naar verluidt hebben veel telers hun pootgoedbestellingen dit jaar uitgesteld om te beslissen wat ze zullen planten, blijkbaar in afwachting van positief nieuws voor de sector in verband met de coronapandemie.

Hoewel 31% van de bewaaraardappelen in het oosten van Engeland en de East Midlands ligt, is de gecombineerde hoeveelheid (657,2Kt) lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Tussen eind november en eind januari is 178,4Kt meer aardappelen uit telersbezit verplaatst dan in dezelfde periode een jaar geleden.

In de regio's Noord-Oost en West is de hoeveelheid aardappelen die nog eigendom is van de telers, groter dan eind januari 2020. Dit is echter niet geheel onverwacht. Vorig seizoen waren er vooral in deze regio aanzienlijke rooiproblemen, wat er waarschijnlijk toe heeft geleid dat een groot deel van de oogst laat in het seizoen is gerooid en rechtstreeks van het veld is afgezet. Een groot deel van de noordelijke oogst van 2019 kon niet lang worden opgeslagen, waardoor de voorraden lager waren dan gewoonlijk.

Deze week was het naar verluidt rustig op de markten. Herhaalorders vormden het leeuwendeel van de handel. Verplaatsing van gecontracteerd materiaal blijft aan een groot deel van de huidige vraag voldoen.

De terugkeer van warmer weer en blauwe luchten in delen van het VK in de komende dagen zal helpen om de grond te drogen, zodat het veldwerk kan worden voortgezet ter voorbereiding van het plantseizoen. Volgens berichten hebben sommigen overwogen hun aardappelareaal in te krimpen.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven