China's grootste agrarische platform Pinduoduo geeft teler-tot-tafel-concept boost door online matching

De Amerikaanse teler-tot-tafel-pionier Alice Waters ontketende in 1971 een ware voedselrevolutie met de opening van haar restaurant Chez Panissse in Californië. ze introduceerde hier een nieuwe restaurantformule waarbij ze seizoenproducten gebruikte die ze inkocht bij lokale telers. 

Vijftig jaar later is het teler-tot-tafel-concept uitgegroeid tot een wereldwijde maatschappelijke beweging, die wordt aangejaagd door zorgen over de herkomst van voedsel, de afstand die voedsel aflegt voor het bij de consument op het bord belandt en de vraag wie het meest verdient aan de teelt. 

In China is sprake van een soortgelijke ontwikkeling nu online kruideniers in opkomst zijn en teeltbedrijven dichterbij de consumenten worden gebracht door online platforms zoals Pinduoduo.

De pandemie fungeerde als katalysator voor een verandering in consumentengedrag. Hoewel de meest consumenten in China noodgedwongen begonnen met het online kopen van verse AGF zijn zij dit blijven doen vanwege het gemak en de prijzen. Hierdoor is een online kruideniersmarkt ontstaan die volgens analisten in 2023 een waarde van meer €100 mld zal vertegenwoordigen. 

"Bij voldoende vraag en schaal zullen de economische kosten per veld-tot-vork-eenheid drastisch verbeteren en zal dit concept voor een groter aantal consumenten dan ooit toegankelijk worden," zegt Lilian Li, een in Shanghai gevestigde technisch analiste. "Ik denk dat dit echt een tweedeling op de markt weerspiegelt, waarbij de nadruk op versheid enerzijds als kernwaarde wordt gehanteerd versus de beschikbaarheid van producten anderzijds. "

Onder de marktleiders die inspelen op deze verschuiving in consumentengedrag bevindt zich ook Pinduoduo, China's grootste agrarische platform. Het introduceerde in reactie op de pandemie in augustus 2020 Duo Duo Grocery, een afhaalservice, waarvoor het bedrijf gebruikmaakt van haar samenwerking met 12 mln telers en haar 731 mln tellende klantenbestand.  

Consumenten die gebruikmaken van Duo Duo Grocery kunnen hun bestellingen voor 23.00 uur plaatsten via de Pinduoduo smartphone-app en deze de volgende dag na 16.00 uur afhalen op het dichtstbijzijnde afhaalpunt. 

Consumenten hebben keuze uit een zorgvuldig samengesteld assortiment verse AGF van lokale telers. De orders worden iedere nacht verwerkt en de vers geoogste producten worden vanaf de teeltbedrijven naar sorteercentra verladen, waar de individuele bestellingen worden verpakt om vervolgens naar de diverse afhaalpunten te worden vervoerd. 

Door de lokale vraag direct af te stemmen op het aanbod, dragen online boodschappen-apps bij aan het verruimen van de markttoegang van telers buiten de traditionele groothandels. Op de lagere termijn zal het afstemmen van vraag en aanbod de hoeveelheid onverkocht voedsel verminderen, terwijl de kortere transittijden bederf voorkomen en de noodzaak voor chemische conserveermiddelen overbodig maken. 

Het model waarbij de consument het product zelf ophaalt, draagt bij aan een verlaging van de logistieke kosten, aangezien de zogenaamde 'last mile'-bezorging tot aan de voordeur tot wel 30% van de totale bezorgkosten kan bedragen. Hiermee kunnen de prijzen op een betaalbaar peil worden gehouden. 

"We verwachten dat het van teler-tot-bord-concept nog wijdverspreider zal worden wanneer technologie wordt benut om kleinschalige telers te matchen met consumenten," zegt André Zhu van Pinduoduo. "Door de tijd tussen het moment van oogsten en bereiden zo kort mogelijk te houden kunnen we een zo vers mogelijk product leveren, verliezen minimaliseren, CO2-emissies terugdringen en de voedselveiligheid waarborgen."

 

Pinduoduo

https://stories.pinduoduo-global.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven