Oekraïene wil € 40 mln uittrekken voor verdere ontwikkeling van de aardappelteelt

De financiering voor het programma van de Oekraïense overheidssteun voor de aardappelteelt, gepland voor 2021, zal € 178 mln bedragen, waarvan € 40 mln voor vier belangrijke ontwikkelingsgebieden, deelde onderminister voor Ontwikkeling van Economie, Handel en Landbouw Taras Vysotsky op het 11e Nederlands-Oekraïense Aardappel Forum op 24 februari mee.

Vysotsky: "Er zijn vier gebieden die van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van de aardappelteeltsector: toegang tot kwaliteitszaden, opslag van producten, d.w.z. de bouw van opslagfaciliteiten voor aardappelen en steun voor de aankoop van apparatuur voor de verwerking van aardappelen."

Volgens Vysotsky zal het areaal voor het poten van aardappelen dit jaar 1,29 mln ha bedragen in teeltbedrijven, en 15,8 mln ha in industriële ondernemingen, met een aardappelopbrengst van respectievelijk 23,6 ton/ha, en 15,6 ton/ha. De behoefte aan opslagruimte zal 1,15 mln ton bedragen met de bestaande opslagruimte van 350.000 ton.

Vysotsky verklaarde dat het programma van het ministerie van Economie tot 2025 uitgaat van steun aan aardappeltelers in de vorm van betaling van 25% van de kosten van aardappelopslagfaciliteiten uit de staatsbegroting. Het ministerie is van plan om de bouw van 45 opslagfaciliteiten met een totale capaciteit van 207.800 ton gedurende vijf jaar te steunen, wat neerkomt op een bedrag van € 14,5 mln voor dit programma met een totale begroting van € 63 mln.

Volgens de onderminister is het de bedoeling om in dezelfde periode 13 aardappelverwerkende fabrieken te bouwen met een totale capaciteit van 141.000 ton/jaar, waarbinnen de overheidssteun € 14 mln zal bedragen met een totale begroting van € 62 mln.

Volgens de onderminister is het de bedoeling om tegen 2025 irrigatiesystemen voor de industriële aardappelteelt aan te leggen op een totaal areaal van 8.700 ha. De kosten voor de aanleg zullen € 12 mln bedragen, met een bijdrage uit de staatsbegroting van € 3,4 mln. Voor dezelfde periode wordt ook overheidssteun verleend voor de vernieuwing van 5.660 ton pootgoed in de industriële aardappelteelt ten bedrage van € 1,4 mln, waarbij de totale kosten van het programma € 12 mln bedragen.

Foto: Agroberichten Buitenland

De onderminister noemde als een van de belangrijkste problemen van de aardappelteeltsector het lage aandeel van de industrieteelt van dit product (2% van de totale capaciteit), de jaarlijkse vraag naar pootaardappelen op het niveau van 4,2 miljoen ton en het gebrek aan de productie van frites en droge aardappelpuree in het land.

Volgens de tijdens het Nederlands-Oekraïense forum bekendgemaakte gegevens van de regionale staatsbesturen van Oekraïne, bedroeg de aardappelteelt in 2020 20,71 mln ton, waarvan de industrieteelt 1,8% bedroeg.

Voor meer informatie: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven