Slecht nieuws voor telers

Bruingemarmerde schildwants voor het eerst in het VK gesignaleerd

De bruingemarmerde schildwants of stinkwants, een Aziatisch insect, is voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk gesignaleerd, wat zeer onaangenaam is voor telers in het hele land. De bruingemarmerde schildwants komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is de laatste decennia ook de VS en delen van Europa binnengedrongen.

Wetenschappers waarschuwen al jaren dat het slechts een kwestie van tijd was voordat deze wants in het Verenigd Koninkrijk zou worden aangetroffen. Nu hebben deskundigen van het Natural History Museum drie waarnemingen bevestigd: in Londen, Essex en Suffolk.

De stinkwants dankt zijn bijnaam aan de onaangename amandelgeur die hij verspreidt als verdediging tegen roofdieren. Als de wants in druiven terechtkomt die voor de wijnbereiding worden geteeld, kan de geur en de smaak van een hele oogst worden aangetast.

Behalve wijnbouwers beschouwen tuinders die zachtfruit en groenten telen, zoals pruimen, komkommers en tomaten, de wants als een regelrechte plaag, omdat hij de gewoonte heeft gaatjes te maken in gewassen, waardoor ze minder goed verkoopbaar zijn en kwetsbaarder worden voor schimmelziekten.

Bron: inews.co.uk
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven