Stabiele situatie op de uienmarkt

"Men probeert de afzetperiode van uien uit Nieuw-Zeeland steeds kleiner te maken"

De uienmarkt is momenteel rustig. Daarmee sluit 2021 tot nu toe ook naadloos aan het afgelopen jaar aan: "Het afgelopen jaar was ondanks de pandemie aangenaam probleemloos voor de uienbranche", vertelt een Zuid-Duitse handelaar.

Zowel voor de gele alsook voor de rode uien zijn de prijzen momenteel stabiel: "Ook in de komende twee maanden zal hier vooralsnog niks aan veranderen."

De Duitse uienvoorraden raken langzaam maar zeker op: "Er zijn nog enkele telers die hun producten nog in maart, april en mei zullen verkopen. Ik reken echter op extra aanvoer vanuit Nederland en Frankrijk."

De focus ligt op Europese producten, weet de deskundige: "Men probeert de verkoopperiode van uien uit Nieuw-Zeeland steeds kleiner te maken, dat is een duidelijk trend op de Duitse markt. Juist in het voorjaar proberen alle Duitse supermarkten, inclusief de discounters, om zo lang mogelijk te handelen in Duitse uien van de oude oogst en Europese importuien. Pas in mei en juni ziet men dan nog een keer wat meer uien uit Nieuw-Zeeland en in kleinere hoeveelheden uit Australië en Tasmanië op de markt. In de bio-categorie worden bovendien uien uit Egypte aangeboden." Er zijn momenteel weliswaar ook al kleinere hoeveelheden uit Nieuw-Zeeland in Europa op de markt, maar deze zijn echter nog niet marktrelevant.

Een alternatief voor uien van overzee ziet de handelaar in de vroege Italiaanse teelt: "Helaas zijn de hoeveelheden die men aan vroege uien uit Italië kan krijgen relatief klein. Vergeleken bij Nieuw-Zeeland heeft Italië een grote eigen behoefte en onvoldoende exportaanbod om de Duitse vraag voor de seizoenswisseling te dekken."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven