Ideeënwedstrijd levert uniek product Khurt

Yoghurt van aardappelen

Sofia Kraas Koermandy, studente Levensmiddelentechnologie, heeft de jury overtuigd: met haar yoghurtalternatief op basis van aardappeleiwit, "Khurt", heeft zij dit jaar de ideeënwedstrijd aan de Hogeschool Fulda gewonnen. De studente was zeer verheugd met het prijzengeld van 1.000 euro.

Het idee om een veganistische, allergeenvrije yoghurt te maken van een bijproduct van de productie van aardappelzetmeel werd door de studente ontwikkeld na een project waarin zij en medestudenten maïseiwit als vleesvervanger onderzochten, schrijft de universiteit in een persbericht. In de literatuur vond Sofia Kraas Koermandy aanwijzingen dat aardappeleiwit werkt als een goede vervanger voor het melkeiwit caseïne, dat hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de textuur van yoghurt.

Door het gebruik van gewone yoghurtculturen vindt de fermentatie plaats van het mengsel van aardappeleiwit, water, suiker en plantaardig vet. De suiker wordt afgebroken tot melkzuur en er wordt een driedimensionaal netwerk gevormd, een zogenaamde sol-gel, legt de universiteit uit. Dit proces komt overeen met het indikken van melk bij de bereiding van yoghurt. De voordelen van het resulterende product zijn de neutrale smaak en kleur, waardoor veel verschillende smaken mogelijk zijn, en de biologische waarde dankzij het hoge gehalte aan licht verteerbare eiwitten en essentiële vetzuren.

Bron: Fuldaer Zeitung
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven