Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Duitse kasspinazie heeft winter zonder verwarming doorgebracht"

De eerste Duitse spinazie van dit seizoen is al op de markt. "In onze kas heeft de spinazie de gehele winter zonder verwarming doorgebracht. Daarmee ontziet hij het klimaat, maar is hij ook robuust gegroeid. Bij vorst hebben we onze spinazie ter bescherming stevig afgedekt. Zo konden we dan deze week de eerste partijen oogsten en op de weekmarkt aanbieden", zegt Peter Gogeff, teler en eigenaar van het gelijknamige groententeeltbedrijf.


Verse spinazie uit regionale teelt. / Foto: Gogeff

De groententeler verkoopt zijn producten zowel via regionale weekmarkten alsook als directe verkoper op de plaatselijke groothandelsmarkt. Via het laatstgenoemde afzetkanaal worden tijdens het hoofdseizoen overwegend regionale afnemers, bijvoorbeeld speciaalzaken en wederverkopers, van verse producten voorzien. "Het gaat bij de spinazie uit de kas om kleinere hoeveelheden die alleen voldoende zijn voor de weekmarkthandel. Vanaf midden april zal vermoedelijk ook de eerste spinazie uit de vollegrond beschikbaar zijn en zal het seizoen echt goed op gang komen", schetst Peter het verdere seizoensverloop.


Een deel van de oogst wordt via de stand op de groothandelsmarkt in München verkocht. Naast spinazie worden afhankelijk van de tijd van het jaar ook aardperen, kropsla, diverse koolsoorten en eetbare pompoenen uit eigen teelt verhandelt.

Spinazie met kleine bladeren uit de kas en uit de volle grond
De spinazie uit de vollegrond kan over het algemeen tot aan het einde van het jaar aangeboden worden, enkel in de hoogzomer is er in de afgelopen jaren vanwege het weer sprake van een gat in het aanbod. Aan de afzetkant heeft de Duitse spinazie zich een zeer hoge positie verworven, ziet Peter. "Op de weekmarkt evenals in de vakhandel geeft men de voorkeur aan onze spinazie met klein blad. In de horeca kiest men voor een deel ook voor de grotere spinazie, bijvoorbeeld uit Italië."

Het familiebedrijf uit München zet in het bijzonder in op de teelt van fijne, kleine partijen, zowel in de kas alsook in de vollegrond. "Daarmee waren we jarenlang onderscheidend op de markt. Sinds enkele jaren dringen echter ook de Italianen in toenemende mate met fijne, verpakte bladspinazie op de markt. Dat is bijzonder gunstig voor wederverkopers, omdat de consument nou eenmaal de voorkeur geeft aan geportioneerde producten. Voor ons komt een grote investering in verpakkingsinstallaties echter niet in aanmerking, omdat we nog steeds stabiele hoeveelheden verkopen en daarmee tevreden zijn."

Kwaliteit staat bovenaan
De groententeler en directe verkoper praat echter continue met zijn afnemers en is als kleinere aanbieder bijzonder gericht op de individuele eisen van zijn clientèle. "Afgelopen jaar hebben we voor het eerst sprouting broccoli geteeld. Zulke nicheproducten zijn voor onze bedrijfsstructuur bijzonder interessant. Voor de rest is staat bij ons de productkwaliteit bovenaan, want de concurrentie in de vrije handel is zeer hard. Daarom geloof ik persoonlijk niet in certificeringen, maar veel meer in de directe feedback en afnamehoeveelheid van de klanten."

Voor meer informatie:
Gemüsebau Gogeff
Peter Gogeff
Schäftlarnstraße 10
81371 München (Gärtnerhalle, Reihe I)
Telefoon groothandelsmarkt: 0049 89 7254763
Telefoon bedrijf: 0049 89 3145343
E-mail: kontakt@gemüsebau-gogeff.de 
www.gemüsebau-gogeff.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven