Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Italië lijdt onder concurrentie van Egyptische lente-ui

“De lente-ui is een Italiaans gewas en vertegenwoordigt een teelt die typisch is voor de regio Campanië, met name in het gebied Nocerino-Sarnese. Toch zien we dat er ook lente-ui uit Egypte op de markt is.”

“De markt plaatst aan de ene kan het Italiaanse gewas, dat voldoet aan de door de EU opgelegde voorschriften, maar aan de andere kant ook het Egyptische gewas, dat lagere prijzen heeft. Italiaanse lente-uitjes worden met hand verwerkt, gewogen, gebonden en geselecteerd. In Egypte zijn de klimatologische omstandigheden gunstig en zijn de arbeidskosten lager. Op Europese schaal wordt de voorjaarsteelt ook beïnvloed door de gewassen uit Duitsland en Frankrijk”, zegt Gennaro Napolitano van het Italiaanse Fratelli Napolitano.

De lente-ui is een historische gewas voor dit Italiaanse bedrijf. Het areaal bedraagt ongeveer 80 hectare. Daarnaast wordt het gewas op geprogrammeerde basis ook geteeld op tien hectare met kassen, met de bedoeling een gewas van hoge kwaliteit te verkrijgen.

De lente-uitjes worden geoogst van september tot juni, waarbij 90% bestaat uit witte gewassen. Ongeveer 10% van de oogst bestaat uit de rode lente-uitjes, die worden geteeld van maart tot juni en hoofdzakelijk bestemd zijn voor de Baltische landen.

“Letland, Estland, Litouwen, Slowakije, Hongarije en Noorwegen zijn de nieuwe markten waarop wij onze aanwezigheid moeten consolideren. Het probleem wat optreedt is de afstand tussen Italië en de genoemde landen. Daarom organiseren wij groupagezendingen om de transporttijd te verkorten. Dit heeft als voordeel dat we meer gewassen tegelijk kunnen leveren en we denken dat dit een concurrentievoordeel kan zijn”, zegt Napolitano.

De bolui, voornamelijk bestemd voor de Baltische landen en Frankrijk

“Wij leveren aan de algemene, Europese groenten- en fruitmarkten, waar wij van oudsher bekend staan als telers van rucola en lente-uitjes. De gewassen worden geleverd onder het merk Fratelli Napolitano en we zijn trots op ons marktaandeel van 15%. Vanwege het coronavirus hebben we 10 tot 15% verlies geleden, omdat delicatessenzaken en restaurants gesloten waren. Gelukkig werken we ook met de detailhandel”, zegt Napolitano. 

Gepelde lente-ui, vanaf mei beschikbaar voor Slowakije en Hongarije

“We leggen ons ook toe op een ander type verwerking, namelijk gepelde lente-uitjes. Ons doel is om het gewas beter te kunnen kanaliseren, vooral in Hongarije en Slowakije en op andere Oost-Europese markten”, besluit Napolitano. 

Voor meer informatie:
Gennaro Napolitano
+39 338 9372614
Fratelli Napolitano
Via XXV Aprile, 105
80040 Poggiomarino (NA) - Italië
+39 081 5285232

Francesco Napolitano
+39 329 160 8552
Contrada Cioffi, 114
84025 Eboli (SA) - Italië
+39 0828 347395
info@fratellinapolitano.it
www.fratellinapolitano.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven