Zuid-Afrikaanse kiwibessen profiteren van koele, natte zomer

Het seizoen van de Zuid-Afrikaanse kiwibes is kort. Het fruit wordt per luchtvracht naar Singapore, Hongkong, Duitsland en Nederland verzonden.

Danie Meyer teelt drie kiwibesrassen op zijn bedrijf Nooyenskopje in Magoebaskloof (Limpopo), te weten Thai, Wha en Rua. 

De kiwibesoogst is twee weken geleden begonnen en moest al een paar keer worden onderbroken vanwege de overvloedige regenval dit seizoen. Het fruit heeft een gladde, tere schil en dient daarom in een zo kort mogelijke periode te worden geplukt.  

Danie vertelt dat er al bijna 1.700mm neerslag is gevallen sinds januari. Het is zo nat dat de krabben uit de rivieren het land op komen. De regenval is echter van onschatbare waarde voor de stroomafwaarts gelegen dammen die de laatste jaren nagenoeg droog stonden.

De koele weersomstandigheden en koude winter hebben voor een zeer goede fruitzetting gezorgd en in zijn kiwiboomgaarden zijn de ranken zwaar van al het fruit. 

Danie Meyer inspecteert zijn kiwiboomgaarden: Ze waren blij met wat zonnige dagen te midden van alle regen die er gevallen is sinds het begin van het jaar (Foto's: Origin Fruit)

“We zijn zeer positief want de oogst ziet er echt goed uit. We zijn dankbaar voor de regen. We kunnen niet wachten om in de derde week van maart een start te maken met het seizoen van onze gele kiwi's."

Kiwibessen nog vrij onbekend in Zuid-Afrika
Danie heeft een aantal proefpercelen waarop hij kiwirassen teelt (groene, gele en rode). Hij levert aan lokale supermarkten maar Zuid-Afrikaanse consumenten zijn nog niet erg goed bekend met kiwibessen en retailers zijn daarom terughoudend om deze fruitsoort in hun schappen te zetten.

“Onze exporteurs, Vincent Keesenberg van Origin Fruit en Wouter le Roux van It’sofresh, verrichten wonderen met onze kiwibessen," vervolgt Danie.

"Voorheen verzonden we ons fruit naar het VK maar nu sturen we het rechtstreeks naar onze klanten en dit verloopt uitstekend, met name met een product zoals kiwibessen, waarvan we slechts beperkte volumes beschikbaar hebben." 

Danie Meyer van Nooyenskopje in Magoebaskloof met Vincent Keesenberg van Origin Fruit

Voor meer informatie: 
Vincent Keesenberg
Origin Fruit
Tel: +27 82 561 3278
Email: Vincent@originfruit.co.za

 

Wouter le Roux
It’sofresh
Tel: +27 82 905 5481  Tel: +27 12 997 2980
Email: wouter@itsofresh.co.za


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven