Overzicht wereldmarkt bananen

De bananenmarkt is in veel landen stabiel te noemen, zonder onverwachte pieken of dalen in de vraag. Ook de aanvoer verloopt stabiel. In de afgelopen weken waren er wat vertragingen in de zeevracht, maar deze problemen lijken opgelost. De prijzen van bananen liggen op een normaal niveau, echter in enkele landen laten de prijzen een licht stijgende lijn zien. Qua productie verloopt alles normaal, met uitzondering van wat gebieden die te maken hebben gehad met extreme weersomstandigheden. Deze omstandigheden hebben geen grote invloed op het wereldwijde aanbod. 

Nederland: Hoge spotprijzen Ecuador, maar geen enorme drukte op bananenmarkt
Op de bananenmarkt is het momenteel rustig. "Het is niet slecht, maar ik kan ook niet zeggen dat het hard loopt. Vorige week was het wat drukker, mogelijk heeft de vakantieperiode daar invloed op", vertelt een Hollandse bananenrijper. Hij verwacht ook de komende weken een stabiele markt. "Er is sprake van een hele normale aanvoer. Op de spotmarkt zijn de prijzen in Ecuador aan de hoge kant, wat duidt op meer vraag dan aanbod, maar het is ook niet zo dat er grote tekorten zijn. Afgelopen weken waren er nogal eens vertragingen, maar de boten lijken nu weer op tijd binnen te komen."

Duitsland: Lenteweer stimuleerde de vraag naar bananen
De Duitse bananenmarkt loopt voorspoedig. Het lenteweer stimuleerde de vraag en het aanbod was voldoende om probleemloos aan de vraag te voldoen. De prijzen ontwikkelen zich anders, afhankelijk van de regio waren er zowel prijsstijgingen als -dalingen. Keulen zag hogere prijzen voor premium bananen, in München verlaagden verkopers de prijzen om meer vraag te creëren.

Verenigd Koninkrijk: Vraag naar bananen is stabiel en evenwichtig
De vraag naar bananen is in het Verenigd Koninkrijk stabiel en evenwichtig, de programma's lopen goed, maar er is niet veel vraag op de spotmarkt. In de afgelopen 12 maanden zag de vraag enkele pieken toen het land in en uit de lockdowns ging, maar over het algemeen was deze stabiel. Hetzelfde geldt voor biologische bananen. Hoewel de detailhandelsverkopen goed bleven, was de groothandelskant dramatisch met het verlies van de foodservicemarkten.

De aanvoer uit de Zuid-Amerikaanse landen was over het algemeen goed. Halverwege vorig jaar waren er een paar dipjes in de aanvoer, doordat telers werden getroffen door Covid-beperkingen die de aantallen personeel beïnvloedden. Koud weer in Mexico, 8 tot 10 weken geleden, heeft de productie beïnvloed en de gevolgen zijn nu pas duidelijk geworden, nu het fruit wordt geoogst. De productie is weer normaal.

Begin vorig jaar werd de scheepvaart verstoord door annuleringen en werden schepen omgeleid naar verschillende havens, maar de situatie is inmiddels weer normaal. De verzendkosten zijn waarschijnlijk waar ze zouden moeten zijn, echter sommige verladers brengen hoogseizoenkosten in rekening.

Italië: Vraag naar bananen zal komende dagen toenemen
Over het algemeen is de bananenmarkt goed, met stijgende prijzen in Europa. In Italië komt het product, voornamelijk de Cavendish-variëteit, voornamelijk uit Ecuador, maar er zijn er ook ook zendingen uit Costa Rica en Colombia.

"Momenteel kost een doos groene bananen op groothandelsniveau ongeveer 15 euro, terwijl een correctere prijs tussen de 16,5 tot 17 euro moet liggen", laat een Italiaanse handelaar weten. "In de Verenigde Staten ligt de prijs al drie weken rond de $20, terwijl dit land lagere logistieke kosten heeft dan Europa. De vraag naar bananen zal naar verwachting de komende dagen toenemen, terwijl de aanvoer constant blijft. Dit komt doordat sommige productiegebieden minder bananen hebben door orkaanschade. De prijzen voor Ecuadoraanse bananen liggen hoger dan vorig jaar."  

Verenigde Staten: Vraag naar bananen zal dit jaar langzaam groeien
Een handelaar uit New Jersey laat weten dat na de orkanen die Midden-Amerika in 2020 troffen (Hurricane Eta / Hurricane Iota), de multinationale bananenleveranciers waarschuwden dat de prijzen zouden stijgen en de voorraden schaars zouden zijn. Echter tot nu toe is dat niet gebeurd.

"Dit komt doordat de levering aan regionale markten verschuift. Er komt wat Zuid-Amerikaans fruit (uit Ecuador) aan aan de oostkust, dat meestal naar de westkust gaat", aldus de handelaar. "Het fruit uit Guatemala, Honduras en Costa Rica is naar de westkust gegaan." Tegelijkertijd verzenden Midden-Amerikaanse landen zoals Honduras bananen, die normaal gesproken bestemd zijn voor eigen consumptie. Mexico levert ook bananen aan het middenwesten, hoewel ongunstige weersomstandigheden die volumes kunnen laten slinken.

Het hoogseizoen is nu tot en met Memorial Day. In januari lag de vraag ook hoger in vergelijking met het jaar ervoor. Volgens een handelaar zal de vraag dit jaar langzamer groeien, maar zal wel sterk worden. Dit betekent dat de prijzen goed zijn en waarschijnlijk zullen stijgen. Ecuador is begonnen met het verhogen van de prijzen en wanneer dat gebeurt, stijgen de prijzen overeenkomstig in Noord-Amerika.

Ecuador: Markt normaliseert nadat orkanen de prijzen een boost gaven
Momenteel zien de bananen uit Ecuador meer spotmarktverkopen dan programmaverkopen, wat een minder stabiele prijs met zich meebrengt. De spotprijzen in 2020 waren lager dan normaal, wat een uitdaging was voor producenten die ook te maken hebben met hogere productiekosten. Deze kosten komen voort uit de voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen om hun werknemers te beschermen tegen de verspreiding van Covid.

Toen de orkanen Iota en Eta Midden-Amerika troffen, had dit een aanzienlijk effect op de bevoorrading uit die regio. Hierdoor stegen de spotprijzen voor telers uit Ecuador doordat de totale aanvoer op de wereldmarkt daalde. Deze situatie begint zich nu te stabiliseren en de spotprijzen dalen weer naar een lager niveau.

Zuid-Afrika: Vraag naar bananen wisselend, maar prijs is stabiel
"De bananenprijs is momenteel stabiel, wat een heel goede zaak is", zegt een Zuid-Afrikaanse bananenhandelaar. "Op de markt van Johannesburg (de grootste markt in Zuid-Afrika) lagen de prijzen op woensdag: de gemiddelde prijs per kg voor een doos bananen van 18 kg ligt rond de R8 (0,45 euro); tot R13,80 (0,78 euro) / kg voor de populaire doos van 1 kilo."

Voorafgaand aan Cycloon Eloise, een maand geleden, oogstten bananentelers in Mozambique veel en was er een overaanbod op de markt. Deze volumes zijn allemaal opgevangen en de prijs en kwaliteit zijn goed hersteld, vertelt een bananenhandelaar. Hij is blij met de bananenmarkt op dit moment en merkt op dat het goed gaat op de centrale markten en in de kustgebieden, met uitzondering van de KwaZulu-Natal markten die onder druk staan ​​nu KwaZulu-Natal bananentelers oogsten, plus volumes van Mpumalanga (Komatipoort).

Een andere handelaar constateert een zwakke vraag naar bananen en zegt dat de prijs iets is gedaald ten opzichte van de gemiddelde R8,40 / kg van half februari, maar dat de huidige prijs veelbelovend was. Het is nog steeds hoger dan aan het begin van de maand.

China: Gunstige bananenverkoop ondanks Chinees nieuwjaar
Vorig jaar verliep de Chinese bananenhandel erg traag, pas in februari begon de markt op te warmen. Nu er genoeg fruit op de markt is, is de prijs gestegen. De periode rond Chinees nieuwjaar is vaak het laagseizoen van bananen, maar dit jaar loopt de bananenverkoop goed door. De prijs van Filipijnse bananen is gestegen van 8 USD / doos (13,5 kg) voor het Chinees nieuwjaar naar meer dan 10 USD / doos op dit moment. Het verloop van het seizoen hangt vooral af van het importvolume van Vietnamese en Cambodjaanse bananen.

Momenteel is er geen binnenlandse productie vanwege koud weer. De eerste partij binnenlandse bananen komt eind maart op de markt. Nu komen de meeste bananen uit de Filippijnen, Vietnam en Cambodja. Veel bananenplantages in Zuidoost-Azië hebben dit seizoen een goede productie. De bananenindustrie in Cambodja ontwikkelt zich erg snel. Vorig jaar werden tegen het einde van het jaar ongeveer 200-300 containers naar China verscheept. De ontwikkeling van de bananenindustrie in Cambodja zet de bananenindustrie in Zuid-Amerika onder druk. Zuid-Amerika is ver weg en dit zorgt voor hoge kosten waardoor de marktprijzen hoger zijn. Ze zijn niet zo voordelig als bananen uit Zuid-Azië. 

Als gevolg van het coronavirus werden veel kleine bananenplantages in de Filippijnen geconfronteerd met uitdagingen. De bananen waren van slechte kwaliteit, waardoor de bestellingen afnamen. De grotere plantages hadden deze problemen niet, waardoor deze bedrijven wel bananen van goede kwaliteit kunnen leveren. Er is dan ook veel vraag naar bananen van goede kwaliteit. 

Australië: De aanhoudend lage prijzen kunnen resulteren in minder aanplant 
Halverwege het productiejaar 2020/21 (30 december 2020) was de bananenproductie ongeveer vijf procent hoger dan het voorgaande jaar, aldus de Australian Banana Growers 'Council. De ABGC vermoedt echter dat de productie tegen het einde van het boekjaar niet zo hoog zal zijn. Het instituut voorspelt ook dat de huidige, aanhoudend lage prijzen zouden kunnen resulteren in minder aanplant, wat een impact zou kunnen hebben op de productie van volgend seizoen. Het tekort aan arbeidskrachten blijft momenteel het grootste probleem voor de bananentelers.

Wat de consumptie betreft, blijkt uit de laatste statistieken van Hort Innovation dat voor het boekjaar dat eindigde in juni 2020, 95 procent van de huishoudens in het hele land het hele jaar door bananen kocht. Minder dan een procent van de productie (1.142 ton) ging naar de verwerkende industrie. En hoewel er geen geregistreerde export van vers fruit is, werd 80 ton gedroogde bananen geïmporteerd, terwijl 63 ton het hele jaar door werd geëxporteerd.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt meloenen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven