Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Door arbeidsproblemen wordt Spaanse paprika een steeds interessanter gewas"

Tekorten aan arbeid in de Spaanse glastuinbouw hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat veel tomatentelers gedwongen werden over te stappen naar een ander gewas. Mede daardoor is het oppervlak paprika's in Spanje groter geworden. "Paprika is een steeds interessanter gewas voor telers: ze kunnen zich ermee onderscheiden en winstgevend blijven," verklaart Carlos Herrerias López, sales manager Solanaceas voor Zuid-Europa bij veredelingsbedrijf Enza Zaden. Hij legt uit hoe nieuwe rassen telers helpen om te gaan met de uitdagingen van de markt. 

Vergeleken met vorig seizoen is het Spaanse oppervlak van paprika's meer dan 5% gegroeid. Er staan nu paprika's op zo’n 4500 hectare, zegt Carlos. "Veel telers hebben de omslag gemaakt van tomaten naar paprika's. Uiteindelijk zijn paprika's minder arbeidsintensief en de prijzen zijn vrij stabiel, dus is het een veiligere keuze."

"De groei zat vooral in blokpaprika's, het belangrijkste product hier. Puntpaprika's zowel de lange als de snackvarianten, vormen ongeveer 15% van het oppervlak, en al stijgt het oppervlak jaar na jaar, het is nog steeds maar een klein percentage van het totaal,” vervolgt hij.

Hoge productie, redelijke prijzen
Door het groeiende oppervlak en het goede weer in de herfst, was de opbrengst dit seizoen al hoog en prijzen zijn dit jaar ook niet slecht. "Meestal stijgen de prijzen in januari en telers hebben dit moment afgewacht,” aldus Carlos. Hij legt uit dat, omdat het weer plots omsloeg aan het begin van dit jaar, telers op moesten passen voor schimmels en ziektes. "Omdat het weer in de herfst zo goed was, zijn de paprika's snel gerijpt. Na het koude weer in het begin van dit jaar en door de vochtige omstandigheden door alle regen, steeg de ziektedruk. Telers moesten hun product in korte tijd dagen oogsten, waardoor de prijzen daalden. Nu is het grootste deel van de oogst klaar en krabbelen de prijzen weer op."

Omdat schimmels en virussen een grote uitdaging zijn in de markt, heeft Enza Zaden veel aandacht besteed aan het veredelen van paprika’s met de juiste resistenties. "Paprika's zijn al jarenlang een belangrijk product voor ons. Sinds vorig jaar kunnen we een compleet gamma aan blokpaprika's aanbieden met Tm:0-3, TSWV en Oidium resistentie," zegt Carlos. "We bieden rode, gele en oranje paprika’s aan hiermee, wat uniek is in de markt. Deze rassen zijn allemaal geselecteerd vanwege een gelijkmatige productie, een goede vorm en een excellente kwaliteit."

Het ras Vanadio (E20B.10360)

De rode
Het nieuwe ras Vanadio (E20B.10360) is bijzonder geschikt voor de exportmarkt aangezien deze precies past in de flowpacks, de stoplichten. "Het Spaanse seizoen is op te delen in drie plantperiodes. Vanadio doet het zelfs goed als hij wordt geplant in juli, terwijl dat een uitdagende maand kan zijn qua temperatuur. Met een middelmaat van ongeveer 200 gram en een homogene productie kent dit ras veel fans, zeker ook omdat het resistent is tegen Tm:0-3 en meeldauw."


E20B.10289, het gele ras van Enza Zaden

De gele
Het gele ras is de E20B.10289 en naast de resistenties zet deze erg makkelijk - dat maakt het perfect voor vroeg planten in mei of juni. "De vruchten rijpen snel af en dat is belangrijk in de warme zomermaanden. We zagen dat het voor telers lastig was om ook in september paprika’s van de juiste grofheid te oogsten. Daar bieden we met de E20B.10289 een antwoord op.” Traditioneel gezien zijn de prijzen goed in september omdat er dan meestal een gat in de markt valt, als de Nederlandse productie daalt. “En dan is er ruimte voor gele paprika's met een goede maat."


E20B.10419

De oranje
Het oranje ras wat het resistente trio completeert, is de E20B.10419. Deze is geschikt voor planten in juli. "Met deze combinatie zijn we het enige bedrijf dat voor de onverwarmde teelt blokpaprika’s aanbiedt in drie kleuren en met de drie gewenste resistenties,” vat Carlos samen, en hij voegt toe dat het bedrijf klaar is voor het nieuwe seizoen, waarvan het planten zal beginnen over twee of drie maanden. "Dit jaar zijn de prestaties erg goed geweest, dus we kijken positief uit naar het nieuwe seizoen."

Voor meer informatie: 
Enza Zaden 
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven