Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Siena: het nieuwe aardappelras voor de Italiaanse en internationale markt

Zijn naam herinnert al aan een zeker Italiaans karakter: Siena. Het is een nieuw aardappelras, met een teeltcyclus van 90 dagen, zeer vroeg, in zijn derde proefjaar op de rode gronden van de provincie Lecce, in Apulië (Italië). Een exclusieve samenwerking is ontstaan tussen de eigenaar van het ras, het Nederlandse bedrijf The Potato Company (TPC), en het Apulische bedrijf RO.GR.AN voor de Italiaanse markt.


Kassen van Siena aardappelen (Foto geleverd door RO.GR.AN)

"De samenwerking met RO.GR.AN is gestart omdat het Apulische bedrijf op zoek was naar nieuwe rassen om te produceren en op de markt te brengen die beter zouden aansluiten bij de huidige marktbehoeften. De Siena aardappel is afgelopen jaren ontwikkeld met de Italiaanse markt als bestemming. Vandaar de naam," legt Gaby Stet, eigenaar van TPC, uit. "Hij heeft een heel eigen smaak en is een zeer gevoelige aardappel. Hij past zich goed aan de gebieden in Apulië aan en het ras wordt ook geteeld in Israël, Egypte, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk".


Siena aardappelen uit Israël (Foto geleverd door TPC)

“Siena is bestand tegen een warm klimaat en is een zeer vroege cultivar met een zeer hoge opbrengst: onder ideale groeiomstandigheden kan zelfs 60 ton per hectare worden gehaald. Dit kan de producenten een goed inkomen garanderen. In Apulië laten de proeven zeer bevredigende resultaten zien".

"De Siena aardappel is zeer wijdverbreid in Europa. Hij komt naar Duitsland, maar ook het Verenigd Koninkrijk vormt een van de belangrijkste markten. Het is een zeer sterk ras dat ook Noorwegen en Denemarken bereikt vanwege zijn organoleptische kwaliteiten. Het wordt bijzonder gewaardeerd door supermarktketens", aldus Stet.

Klik hier om de productsheet te downloaden.


Siena aardappelen in volle grond (Foto geleverd door RO.GR.AN)

"Wij concentreren ons op rasinnovatie. Dat zal ons in staat stellen de markten waarop we aanwezig zijn te consolideren en ons te positioneren op de markten met groeipotentieel. Het samenwerking met het Nederlandse bedrijf TPC, dat de zaden van het ras Siena produceert, levert resultaten op. We gaan nu het derde jaar in van de proeven in onze gebieden en de resultaten zijn echt bevredigend," zegt Francesco Romano, manager bij RO.GR.AN.

"Dit jaar hebben we veel geïnvesteerd en hebben we 80 ton zaad geplant. We hopen dat we genoeg product kunnen opslaan voor het hele volgende jaar om onze klanten gedurende 12 maanden met uniformiteit en regelmatigheid te voldoen. Begin maart zouden wij moeten beginnen met de oogst van nieuwe aardappelen, die zal tot eind juli duren. De tweede oogst van het halfjaarlijkse product zal in november-december plaatsvinden".

Siena aardappelen (Foto geleverd door RO.GR.AN.)

"De variëteit Siena is een mooie aardappel qua uiterlijk, maar hij is ook goed voor alle culinaire bereidingen. Hij heeft geel vlees, met oppervlakkige bloemknoppen, is bestand tegen koken, uitstekend geschikt om te stomen en voor de bereiding van salades - vervolgt Romano - Als nieuwe aardappel is hij ook geschikt voor de verwerking in frites".

"Het toekomstige doel is een club op te richten met een specifiek merk voor alle Siena aardappelen die in Italië worden geproduceerd en zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt zal worden verhandeld. Het ras past zich goed aan de Apulische regio aan, op de rode gronden van de Ionische kusten vertoont het hoge opbrengsten en interessante smaakkwaliteiten, maar andere proeven worden voortgezet in andere Italiaanse gebieden, zoals Sila (Calabrië) of Avezzano (Abruzzo), waar wij belangrijke resultaten hopen te bereiken, zowel wat de kwaliteit als wat de productieopbrengsten betreft".


Siena aardappelen (Foto geleverd door RO.GR.AN.)

Voor meer informatie
The Potato Company BV
Franc 68
8305 BS Emmeloord - Nederland
Telefoon: +31 (0) 527 630 110
E-mail: info@tpc.nl
Web: www.tpc.nl

Francesco Romano - manager
Mob: +39 335 5374513
Skype: france.rom
RO.GR.AN. Srl
Via Como, 14
73052 Parabita (LE) - Italië 
Telefoon/Fax: +39 0833 595257
E-mail: rogranitalia@gmail.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven