Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Europese aardappelmarkt (week 8)

De Franse versmarkten blijven erg (te) rustig met stabiele prijzen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: de meeste fabrikanten zijn nieuwe kopers, maar de vraag blijft ook dynamisch door de aankopen die gedaan worden om aan de vraag op basis van de contracten te kunnen voldoen, zowel die tussen telers, als die via tussenhandel. Het aanbod is nog steeds (erg) klein, dus de situatie op de markten zal zich (moeten) blijven verbeteren. 

Bintje, Fontane, Challenger : prijzen van tussen de 7,50 en de 8,00 €/q. Stevige markten.

Transacties of stevige biedingen tegen hogere prijzen worden heel precies gerapporteerd voor de beste partijen Bintje en Fontane-aardappelen, voor levering in maart (prijzen van tussen de 9,00 en de 10,00 €/q minimaal) maar ook voor vertraagde levering (prijzen van tussen de 13,00 en de 14,00 €/q maximaal in juni).

Bintje plant: weinig handel, maar stevige prijzen. De kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/ Franse/Belgische fabrieken, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw, aanbod aangevuld door Deense fabriek: Maat 28 - 35 mm: tijdelijk geen prijsdopgaven; zeer uiteenlopende prijzen vanwege een zeer klein aanbod.
Maat 35 - 45 mm: prijzen van tussen de 55,00 en de 60,00 €/q, stevige prijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Voor de industrie blijven de prijzen stijgen met een 'plus' van ongeveer 0,50 tot  1,00 €/q, afhankelijk van de klasse. De transacties die hebben plaatsgevonden variëren dus en de prijzen liggen tussen de 7,00 en de  8,00 €/q voor 'basisrassen' (Fontane, Challenger) en tot  10,00 €/q voor Innovator. Er vinden ook transacties plaats met prijzen van tussen de 9,00 en de 13,00 €/q voor levering van april tot juni.

De export is zeer beperkt (enkele zendingen naar Spanje, Portugal, Oost-landen en Oekraïne) op basis van prijzen van tussen de 9,00 en de 11,00 €/q in zakken op een pallet. De inkoop wordt bemoeilijkt door de stijgende prijzen van de industrieaardappelen. De belangstelling vanuit overzeese bestemmingen is echter groeiende.

De situatie op de binnenlandse versmarkten is ongewijzigd met prijzen van tussen de 15,00 en de 18,00 €/q voor telers van vastkokende rassen en tussen de 8,00 en de 15,00 €/q voor kruimige rassen.

De contracten voor 2021/2022 worden nauwelijks ondertekend: veel telers aarzelen omdat de prijsvoorstellen laag en de aangeboden partijen klein zijn. De prijsdalingen zijn het grootst bij het de aardappelen die recht van het veld komen en aan het begin van de periode (herfst). Veel telers zijn van mening dat de in de contracten genoemde prijzen niet reëel zijn, rekening houdend met de teeltkosten die een prijs aanzienlijk doen stijgen: gewasbeschermingsproducten, irrigatie, anti-kiemkracht, machines... We verwachten dan ook dat het aantal gecontracteerde partijen en het aantal oppervlakken zal afnemen.

Frankrijk
Industriemarkt: de aankopen zijn voornamelijk dynamisch door het vervangen van ontbrekende gecontracteerde partijen en door tussenhandel, meer dan door fabrikanten. Er waren geen grote vertragingen bij het opzeggen van contracten. Bij de transacties die vorige week hebben plaatsgevonden, lagen de prijzen tussen de 6,00 en de 7,50 €/q voor de aardappelen voor onmiddellijke levering en liepen ze op tot 10,00 €/q voor de tussenhandel voor de aardappelen met vertraagde levering.

De versmarkten blijven erg (te) rustig, maar de prijzen blijven stabiel.

De export vertraagt ​​(Spanje, Italië, Portugal en Oost-Europa), waarbij de sluiting van restaurants invloed blijft hebben op ongewassen/ niet-wasbare producten.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende rassen zijn ongewijzigd gebleven: 10,83 €/q (10,83 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd gebleven voor kruimige en bloemige rassen: 10,25 €/q (10,25 €/q, voorlaatste prijsopgaven). Dit geldt echter niet voor de aardappelen uit krattenopslag - gekoelde pallets met een hogere prijs € 3 (zie REKA-prijsopgaven in de tabel hieronder!)

Afhankelijk van de Länder zijn het de bulkproducten, op reguliere wijze of gekoeld opgeslagen, die de markt bevoorraden. Bij de aardappelen die op reguliere wijze zijn opgeslagen (en soms ook bij de gekoeld opgeslagen aardappelen) is veel onkruid aanwezig. 

Industriemarkt: stevige markt met opnieuw stijgende prijzen: tussen de 8,50 en de 9,00 €/q voor Innovator (tussen de 7,50 en de 8,00 €/q vorige week), voor Challenger/Agria tussen de 8,00 en de 8,50 €/q (tussen de 7,50 en de 8,00 €/q vorige week) en voor Fontane tussen de 7,50 en de 8,00 €/q (tussen de 7,00 en de 7,50 €/q vorige week). Geen prijsopgaven voor chips-/croustillesrassen (prijzen van tussen de 8,00 en de 11,00 €/q vorige week).

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Biologische aardappelen: de telersprijzen zijn ongewijzigd gebleven of heel licht gedaald en liggen rond  de 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

In december is de consumptie van biologische aardappelen met 20% gestegen (vergeleken met 12 maanden eerder) en voor 2020 bedroeg de stijging van de biologische afzet 7%. De discountsupermarkten (Lidl, Aldi) zagen het aantal verkochte biologische producten toenemen. 1 op de 20 (5%) aardappelen die bij Lidl is verkocht, is biologisch, bij Aldi is dit 1 op de 10. In totaal was 6,5% van de in de supermarkten gekochte aardappelen in de BRD biologisch. 

Groot-Brittannië
De gemiddelde prijs voor niet-gecontracteerde rassen voor de week die eindigde op 13/02 bedroeg 12,96 €/q. Dit is een daling van 1,77 €/q (-12 %).

De vraag in de loop van de week is traag te noemen, waarbij de meeste verschuivingen onder contract staan. De industrie wacht op de routekaart vanuit de regering voor het opheffen van de blokkeringsbeperkingen, gepland voor 22 februari.

De kaart is noodzakelijk om de toekomstige vraag te kunnen helpen voorspellen, hoewel er bezorgdheid bestaat over de vraag of het opheffen van de lockdownmaatregelen de vraag wel echt voldoende zal stimuleren.

De schillers kopen Maris Piper-aardappelen in voor prijzen van tussen de 7,50 en de 9,00 €/qt.

De versmarkten laten een constante vraag naar superieure kwaliteit zien, bijna uitsluitend onder contract.

De kwaliteitsproblemen beginnen voelbaar te worden en voor sommigen wordt de huidige prijsdruk onverenigbaar met stijgende opslagkosten van dit seizoen.

De export naar de Canarische Eilanden is minimaal, maar het aantal zendingen naar de Belgische industrie redelijk: de aardappelen worden afgezet tegen exportprijzen van tussen de 8,50 en de 9,00 €/q. 

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven