Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Lutz Siebrecht, Wirth & Co, over het huidige citrusseizoen:

"Trage citrusmarkt door lenteachtig weer"

De plotselinge stijging van de temperaturen van vorige week heeft een navenant effect gehad op de citrusmarkt. "De vraag naar citrus is aanzienlijk gedaald als gevolg van het lenteachtige weer, terwijl de beschikbaarheid van het citrus constant is gebleven," zegt Lutz Siebrecht, mededirecteur van de in Stuttgart gevestigde AGF-groothandel Wirth & Co.

Ondanks de teruglopende vraag kan de fruitgroothandel terugkijken op een tot dusver succesvol citrusseizoen. "Er zijn overal mooie hoeveelheden verkocht, vooral in de aanloop naar Kerstmis. Omdat we niet zoveel leveren aan de foodservice heeft de lockdown ons nauwelijks geraakt. In plaats daarvan is de verkoop in de segmenten foodretail en gespecialiseerde detailhandel merkbaar gestegen. Alleen op de weekmarkten hebben we de afgelopen weken over het algemeen iets minder verkocht."

Nadorcott en Clemenules
Zelfs in tijden van Corona bleef de aanvoer van goederen uit de Zuid-Europese teeltlanden min of meer op peil. "Aan het begin van de crisis waren er tekorten in Spanje, omdat er te weinig personeel beschikbaar was. De situatie was echter betrekkelijk snel onder controle, waarna voortdurend constante hoeveelheden werden geleverd, zonder vertragingen," verklaart Siebrecht.

Ook aan de verkoopzijde waren er nauwelijks veranderingen merkbaar, zodat het citrusverkoopseizoen zich zonder grote problemen ontwikkelde. Siebrecht: "De Spaanse clementines blijven populairder dan de sinaasappelen. De vroege clementines zijn traditioneel wat minder in trek, terwijl de vraag pas vanaf het begin van het seizoen sterk toeneemt voor de Clemenules. Inmiddels zijn we aanbeland bij de Nadorcotts: deze worden tegen een iets hogere prijs verhandeld in vergelijking met de Clemenules, maar ook deze zijn erg in trek bij de klanten."

Goede uitgangspositie voor Orri clementines
Intussen zijn in de laatste weken ook grotere hoeveelheden Israëlische Orri clementines op de markt gekomen. "Deze worden verkocht voor 2,50 euro/kg, ongeveer gelijk aan de premium clementines uit Nador, maar zijn iets populairder bij de koper. Normaal kunnen Orri clementines tot eind mei worden aangeboden. Ik zou me echter kunnen voorstellen dat nu, in tijden van Corona, meer hoeveelheden nodig zijn op de plaatselijke markt. Dit zou dan weer een overeenkomstig effect hebben op onze markten."

Het citrusassortiment van Wirth & Co wordt gecompleteerd door citroenen en grapefruits. "Conventionele Spaanse citroenen zijn duidelijk minder nodig vanwege de horecasluiting, maar biologische citroenen liggen op hetzelfde niveau. Grapefruits zijn de laatste jaren een marginaal artikel geworden en worden bijna uitsluitend uit Spanje aangeboden, omdat grapefruits uit Florida alleen tegen een zeer hoge prijs worden verhandeld als gevolg van douaneproblemen."

Toekomst van de groothandelsmarkt in Stuttgart
De traditionele onderneming op de groothandelsmarkt van Stuttgart is er tot dusver goed vanaf gekomen. "We zijn benieuwd hoe de coronasituatie zich verder zal ontwikkelen. Hoewel misschien niet in dezelfde mate als in het verleden, ben ik ervan overtuigd dat de groothandelsmarkt ook in de toekomst een belangrijk handelscentrum zal blijven," concludeert Siebrecht.

Voor meer informatie:
Lutz Siebrecht & Rolf Krauter 
Wirth & Co GmbH
+49 711 4860480
info@wirthfrucht.de
www.diesuessesusi.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven