Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Juan Manuel Gutiérrez, Top Fruits:

“Colombia heeft zeker nog groeimarge in de export van druiven”

De druiven van het Colombiaanse bedrijf Top Fruits, afkomstig van percelen in het departement Valle del Cauca, hebben hun weg al gevonden naar de winkels in Nederland en beginnen zich nu ook een weg te banen naar de rest van Europa. “Dit is een opkomende sector in ons land en ik denk dat er zeker nog groeimarge is voor de export van druiven. Persoonlijk ken ik nog vier andere initiatieven zoals de onze. Wij hopen een goede positie op te bouwen in Nederland en in andere Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten”, aldus Juan Manuel Gutiérrez, algemeen directeur van Top Fruits.

De levering van Top Fruits aan een supermarkt in Nederland stimuleerde de totale Colombiaanse druivenexport, die steeg van €21.603 in 2019 naar €165.985 in 2020, wat een toename betekent van meer dan 660%.

De zakenman is zich bewust van de sterke concurrentie van de druiven uit Chili, Peru en de Verenigde Staten, maar geeft aan dat ook de druiven van Top Fruits voldoen aan de hoge internationale standaarden en van uitstekende kwaliteit zijn.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn de grootste druivenproducenten ter wereld China, de Verenigde Staten, Italië, Spanje en Frankrijk. “Ons doel is om tussen oktober en december van dit jaar ongeveer 600 ton druiven af te zetten en in 2020 willen we komen tot een opbrengst van 3.000 ton”, aldus Gutiérrez, die ook benadrukt dat in coronatijden de druif, die rijk is aan antioxidanten en vitamine C, op een goede vraag kan rekenen dankzij zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

“Colombia heeft een enorm potentieel voor de druiventeelt. In meerdere regio's van het land heerst er een droog klimaat met harde winden en de bodem heeft een hoog gehalte aan organisch materiaal”, zo legt Flavia Santoro uit, voorzitster van de exportorganisatie ProColombia. “Pluspunt is ook dat de import van verse druiven op de internationale markten in de afgelopen 4 jaar jaarlijks met 4% is toegenomen, zo leren ons cijfers van TradeMap. Dit betekent een geweldige kans voor ons land om het exportassortiment verder te diversifiëren.”

Volgens de door de voorzitster aangehaalde studie werd er in 2019 wereldwijd voor €7,92 miljard aan druiven geïmporteerd. Grootafnemers zijn onder meer Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (de grootste importeur met een aandeel van 19%). Naar elk van deze landen kunnen de Colombiaanse druiven worden geëxporteerd.

Voor meer informatie:
PROCOLOMBIA
www.procolombia.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven