Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ward Verberck, brexit-begeleider VLAM

“Vanwege de brexit-rompslomp zit flexibel handel drijven er niet meer in”

Tholen – Het Verenigd Koninkrijk is op 1 januari 2021 uit de Europese Unie gestapt, waardoor Europese exporteurs zijn geconfronteerd met formaliteiten, keuringen, lange wachttijden aan de grens en papierwerk. Om de Belgische exportbedrijven en producenten te ondersteunen heeft VLAM Ward Verberck aangesteld als brexit-begeleider. Met meer als 20 jaar ervaring als inkoper groenten en fruit en verantwoordelijke ultra vers bij Makro/METRO en een Belgisch importbedrijf, is Ward geen onbekende in de AGF-sector. “Ik weet hoe de sector in elkaar steekt en mij doel is om de bedrijven die hulp nodig hebben bij te staan met raad en daad.”

“Ik heb al heel wat telefoontjes gekregen”, vertelt Ward. “Zeker in het begin van bedrijven uit de sierteeltsector. Deze bedrijven moeten al sinds 1 januari een fytosanitair certificaat aanleveren en in sommige gevallen pre-export certificaten aanleveren, wat een hele boel extra werk en tijds investering tot gevolg heeft, de export bemoeilijkt en kostbaar maakt. Voor de AGF-sector geldt deze verplichting vanaf 1 april. De groente- en fruithandel is van zichzelf een hele flexibele handel. Een pallet erbij als er goed verkocht wordt, zit er niet meer bij. Alle goederen moeten op voorhand aangemeld worden en dat zorgt voor administratieve rompslomp.”

Het is belangrijk dat bedrijven goed zijn voorbereid, maar volgens Ward kan het beter. “De grote bedrijven die veel ervaring hebben de export naar verre landen zijn over het algemeen goed georganiseerd en hebben daarvoor ook mensen in dienst. Echter tussen de kleine en middelgrote ondernemingen zijn er toch wel een aantal die niet goed zijn voorbereid en plots geconfronteerd worden met allerlei formaliteiten. Ik begrijp dat veel bedrijven het druk hebben en bezig zijn met de dagdagelijkse handel, maar het voorbereiden op 1 april is iets wat zeker de aandacht verdiend”, legt Verberck uit.

Opportuniteiten
“Naast het ondersteunen en het begeleiden van de Belgische bedrijven zal ik in de tweede fase ook op zoek gaan naar oplossingen voor structurele problemen. Waar lopen veel bedrijven tegenaan? En hoe kunnen we dit oplossen of verbeteren? Dit zal ik niet alleen doen, maar samen met de verschillende sectoren en belangenorganisaties”, zegt Ward. “Ten derde gaan we kijken naar de opportuniteiten. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner en het land is niet zelfvoorzienend, dus ze zullen ons nodig blijven hebben. Daarom moeten we uitzoeken waar onze sterke punten liggen en hoe we daar het best op kunnen inspelen.”

“Bereid je voor”
Bereid je voor! Het is al door veel mensen gezegd, maar ook Ward kan het belang van een goede voorbereiding niet genoeg benadrukken. “In de AGF-sector wordt er veel met seizoensproduct gewerkt. Denk daarover na en ga niet liggen wachten tot het moment dat je deze producten wil exporten, dan is het te laat. Zorg ervoor dat je de nodige certificaten en licenties hebt. Er is genoeg informatie beschikbaar en bedrijven mogen mij bellen. Het vraagt wat inspanning en tijd, maar je moet het hebben. Zorg ervoor dat je niet achter de feiten loopt.”

Re-export
“Producten die extra aandacht verdienen zijn de re-export producten als service naar de klant in tegenseizoen-periodes. Dan is het belangrijk om dit goed af te stemmen met je douane agent om extra invoerrechten voor je klant te vermijden", laat Ward weten. "Om dit soort verrassingen te voorkomen, is het belangrijk dat bedrijven een goede berekening maken en in kaart brengen wat voor stappen ze moeten zetten. De Euro is ook verdwenen, dus houd daar rekening mee.” 

“Niet alleen aan de Europese zijde worden er fouten gemaakt, maar ik hoor dat er ook aan de Britse zijde veel moeilijkheden zijn. Zoals er hier bedrijven zijn, die niet van de regelgeving op de hoogte zijn, is dat omgekeerd ook”, zegt Ward. “Ook zie ik dat een enkel bedrijf afhaakt. Dat zijn vaak gelegenheidsexporteurs die geen zin hebben in rompslomp en vinden dat het te duur is geworden. Voor bedrijven die met zulke vragen zitten, zeg ik het nog een laatste keer. Informeer je! Bereid je voor! Er zijn genoeg bedrijven of instanties die kunnen helpen. Ik ben ervan overtuigd dat straks, wanneer we hier gewoon mee zijn, er zich mooie kansen voor zullen doen.”

Voor meer informatie:
Ward Verberck
VLAM
+32(0)473 269 472
Ward.verberck@vlam.be