Harmen Peters, Tuinderij 't Gelders Eiland:

"Ook laatste biologische appel- en perenbomen te koop"

Tholen - Op Tuinderij 't Gelders Eiland in Lobith teelde Harmen Peters jarenlang appels en peren. In 2016 begon hij met afbouwen. De afgelopen jaren verkleinde hij het areaal van 14 hectare naar een kwart hectare. Nu de gezondheid het hem niet meer toelaat om dat goed bij te houden, doet hij ook de laatst overgebleven bomen van de hand. 

Voedselbos
Sinds Harmen in december een oproepje deed dat hij de appel- en perenbomen te koop had, zijn er al veel mensen geweest om bomen op te halen. "Allemaal particulieren, maar toch heel verschillend. Sommigen nemen een boom mee voor in hun stadstuin, anderen kopen de bomen om in een voedselbos te planten." Harmen hoort hun verhalen graag aan. "Je hoort steeds vaker dat mensen aan de slag gaan met een voedselbos. De een plant de bomen lukraak en de ander meet alles precies uit."

In productie
De biologisch geteelde appel- en perenbomen die Harmen voor twintig euro per stuk verkoopt, hebben als voordeel dat ze al in productie zijn. "De bomen zijn acht tot tien jaar oud. Het zijn goed hanteerbare laagstambomen van maximaal 2,25 meter hoog. We geven er een boompaal bij, zodat de boom goed vast komt te staan, en de haarwortels niet steeds afbreken. In het voorjaar van 2018 hebben we ze verplant. In 2019 en 2020 hebben ze het supergoed gedaan. Doordat ze al verplant zijn geweest, is het rooien niet moeilijk." Dat de bomen productief zijn, spreekt veel mensen aan. "Je hebt er weinig werk aan. Elke drie weken een gieter water in het eerste jaar is belangrijk. Alleen de vorst kan een uitdaging zijn voor de bloei, maar ze mogen me altijd bellen voor advies", lacht Harmen.

Laatste bomen
Nu het plantseizoen bijna afloopt, hoopt Harmen de overgebleven bomen ook nog te verkopen. "Ze zijn nog niet aan het uitlopen, maar je merkt wel dat ze wakker worden. Zodra ze gaan uitlopen, wordt de verzorging bij het verplanten steeds belangrijker. Dan moet je bijvoorbeeld het groen gaan terugknippen."

Appels en peren
Er zijn vier appelrassen te koop, allemaal meerkleurige appels, alles bewaren in de koelkast:

Collina
Oogst eind juli, zomerappel tot september, in koelkast bewaren. Deze appel is sappig, zoet/zuur en knapperig.

Santana
oogst begin september, herfstappel tot februari. Deze appel is sappig. zoet/zuur en stevig.

Dalinco
oogst eind september, bewaarappel tot mei in de koelkast. Deze appel is sappig, zoet/zuur en stevig.

Natyra
Oogst begin oktober, bewaarappel tot juli in de koelkast. Deze appel is eveneens sappig, zoet/zuur en zeer stevig.

Ook is er een perenras te koop. Dat is de Novemberpeer, oogst half september, bewaarpeer tot mei in de koelkast. De peer is hard, zoet en heeft een klein bittertje.

Bel bij interesse Harmen Peters: 06-22794901

Voor meer informatie: www.gelderseiland.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven