Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Agrofruit

Hoe een toonaangevend Spaans citrusbedrijf op de fles ging

Na een onderzoek naar de bedrijfsvoering van de onderneming die ooit marktleider was in de Catalaanse export van citrus naar Europa, Agrofruit, heeft een rechtbank de voormalige directeur-generaal, Xavier Guarner, als hoofdschuldige aangewezen voor het faillissement. Agrofruit trad in vereffening in 2018 en de 50 werknemers kwamen op straat te staan vanwege een schuld van meer dan €50 miljoen en een negatief eigen vermogen van bijna €80 miljoen.

De provinciale rechtbank van Tarragona heeft het vonnis tegen de voormalige directeur bekrachtigd. Hij krijgt 27 maanden gevangenisstraf, een boete van €3.000 en moet een schadevergoeding betalen van €800.902. Het Strafhof nº1 van Tortosa (Tarragona) heeft hem veroordeeld als verantwoordelijke voor een bedrijfsmisdrijf van documentaire vervalsing, zo luidt het definitieve vonnis dat deze maandag bekend is gemaakt en waartoe de Spaanse zakenkrant MERCA2 toegang had. De getroffen partijen door het faillissement zijn de coöperatie zelf, Allfresh Logistics GmbH en SB Hotels Spain.

Zakencijfers gedurende jaren opgesmukt
Het vonnis laat geen spaander heel van het management van Guarner aan het hoofd van het bedrijf. Alles begon met een foute aankoopoperatie in Andalusië in het jaar 2000. Toen al kreeg Guarner een boete van 80 miljoen peseta's (€480.000). Maar in plaats van de situatie onder ogen te zien en op te lossen, besloot hij de nieuwe financiële situatie van Agrofruit onder de mat te vegen. Om alles goed te verbergen, bedacht hij een uitgekiend systeem van fictieve facturen om financieringsvoorschotten te verkrijgen. Het systeem hield stand tot 2009.

Aangezien het onmogelijk was om de geregistreerde inkomsten ook effectief te innen, bedacht de voormalige directeur een bijkomend systeem om de boekhouding op te smukken, zoals het niet annuleren van niet-toegekende subsidies of het opdrijven van de btw op facturen die zogezegd nog teruggestort moest worden. Hiervoor gebruikte hij valse facturen van Ebrefruit SAT, een bedrijf dat rechtstreeks verbonden is met Agrofruit, en van het bedrijf zelf, waarbij valse transacties tussen beide entiteiten werden gesimuleerd. Op 5 november 2013 bedroeg het financiële gat bij Agrofruit al €5,48 miljoen als gevolg van niet-erkende saldi van Ebrefruit in voorgaande jaren. De raad van bestuur stuurde hem twaalf dagen later de laan uit.

Guarner legde ook geen reserves aan tegen wanbetalingen, noch registreerde hij de daadwerkelijke verkopen aan klanten, daar hij deze cijfers opdreef om de insolventiesituatie te verbergen.

De boekhoudkundige kunstgreep was zodanig dat de voormalige directeur zelf niet meer wist wat de werkelijke verliezen van het bedrijf waren. "Zijn acties zijn niet te wijten aan roekeloos gedrag, integendeel, ze komen voort uit een zorgvuldige planning die hij jarenlang heeft aangehouden", luidt het in het vonnis.

Bron: merca2.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven