In samenwerking met Agriterra

De Groot en Slot start langlopend uienproject in Ethiopië

"Het gebruik van Ethiopische uienrassen en het testen van de best mogelijke omstandigheden om de uienoogst te verbeteren, vormen het uitgangspunt van dit project," zegt Jan Slot van De Groot en Slot, wereldmarktleider in uienzaden. Een paar weken geleden, toen de zaden de grond in gingen, is het project officieel van start gegaan. De kennis van de meeste uientelers in Ethiopië wordt voornamelijk van generatie op generatie doorgegeven. Met dit project willen De Groot en Slot en Agriterra gebruikmaken van die lokale kennis en daar de expertise van Nederlands tuinbouwkundig onderzoek aan toevoegen om de telers meer zelfvoorzienend te maken.

De Groot en Slot zal de komende jaren samen met Agriterra werken aan het verbeteren van de uiensector in Ethiopië. Tijdens dit langlopende project, dat zeker vijf jaar en waarschijnlijk langer zal duren, doen ze verschillende proeven met lokale rassen. "We willen weten hoe de lokale uientelers werken en waarom ze met bepaalde specifieke methoden werken. Door hun overwegingen te begrijpen, kunnen we onze kennis toevoegen aan het proces en hopelijk de uienoogst en het inkomen van de telers verbeteren," legt Jan Slot uit, die dit project bij De Groot en Slot begeleidt.

Gebruik van lokale kennis is zeer waardevol
Begin 2020, vlak voordat de pandemie losbarstte, bezocht Jan Slot samen met Mesay Adugna en Aucke Plantinga, beiden bedrijfsadviseurs in Ethiopië, verschillende regio's om inzicht te krijgen in de Ethiopische uienteelt. Hij was aangenaam verrast door wat hij zag: groene heuvels en veel grote meren, waardoor het land er vruchtbaar uitziet. Heel anders dan het woestijnachtige Niger, waar De Groot en Slot haar vorige succesvolle project met Agriterra uitvoerde. Maar toen hij goed naar de uienvelden keek zag hij een groot potentieel voor verbetering.

De projectgroep selecteerde de velden van twee bonden met de grootste potentiële impact: Semen Wegagen FCU en Dire FCU (FCU = Boeren Coöperatieve Unie) in de Raya vallei en Dire Dawa. Jan Slot: "We hebben gekozen voor een langetermijnproject met Agriterra omdat ik geloof dat het tijd kost om duurzame veranderingen teweeg te brengen die de lokale gemeenschap ten goede komen. Je moet rekening houden met allerlei omstandigheden: van politieke onrust tot klimaatinvloeden, maar ook ongewone situaties, zoals de huidige pandemie."

Eerste proeven met lokale uienrassen
Tijdens de eerste proeven zullen verschillende tijdstippen van verplanten en verschillende afstanden tussen de planten worden getest met lokale (kruisbestoven) rassen. Vergeleken met andere tropische landen hebben Ethiopische telers de neiging de planten verder uit elkaar te planten. Als uit proeven blijkt dat het ook op Ethiopische grond mogelijk is de uienplanten dichter bij elkaar te laten groeien, is dat al een gemakkelijke overwinning. Om een goede vergelijking te kunnen maken worden rassen van De Groot en Slot naast de lokale rassen geplant om uit te vinden wat de beste resultaten geeft.

Voor meer informatie:
De Groot & Slot
Westelijke Randweg 1
1721 CH Broek op Langedijk
+31 226 33 12 00
info@degrootenslot.nl 
www.degrootenslot.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven