Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Prijzen Spaanse bloemkool in februari 80% gedaald

Tussen 6 januari en 10 februari is de prijs van Spaanse bloemkool met 80% gedaald tot €0,50 per kg als gevolg van betere weersomstandigheden na de storm Filomena.

De prijzen van Spaanse bloemkool schoten op 6 januari omhoog tot €2,50 per kg, als gevolg van sneeuwval en een drastische daling van de temperaturen in belangrijke teeltgebieden in heel Spanje, waardoor de oogstactiviteiten werden vertraagd. De storm Filomena deed zich voor in de tweede week van januari en wordt beschouwd als de ergste sneeuwstorm die Spanje in de laatste 50 jaar heeft getroffen. De storm had gevolgen voor de productiesnelheid en de logistiek.

Aangezien de weersomstandigheden inmiddels zijn verbeterd en de oogstactiviteiten zijn hervat, zijn de bloemkoolprijzen sindsdien gedaald. Bovendien zou volgens plaatselijke berichten de door de storm Filomena aangerichte schade wellicht niet zo ernstig zijn geweest als aanvankelijk werd verwacht. De marktdeelnemers hadden dan ook niet gerekend op zo'n snelle prijsdaling eind januari en februari, zeker tegen de achtergrond van Brexit, omdat bloemkool een belangrijke exportproduct is voor het Verenigd Koninkrijk.

Deskundigen uit de sector verwachten dat de Spaanse bloemkoolprijs in het eerste halfjaar van 2021 hoog zal blijven als gevolg van de extra handelingen en kosten van de Brexit, zoals douanecontroles, kosten van douaneagenten, extra vervoerskosten en interne administratieve rompslomp.

Bron: mintecglobal.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven