Tomatenprijzen in Almería op laagste niveau van afgelopen 10 jaar

De tomatenteelt in Almería heeft het de laatste jaren duidelijk moeilijk. Ook dit seizoen speelt de toenemende concurrentie op de markt de Spaanse tomaat parten. Volgens gegevens van de provinciale overheidsinstantie Territoriale Landbouwdelegatie bedraagt het tomatenareaal in Almería dit seizoen minder dan 8.400 hectare, terwijl het een paar jaar geleden nog 12.000 hectare was.

De productiekosten zijn hoger dan die van de concurrenten en de prijzen compenseren niet langer de broodnodige investeringen. Volgens gegevens van de afdeling Almería van de Vereniging van Jonge Telers (Asaja) liet de tomaat in februari zelfs de laagste notering van het afgelopen decennium optekenen.

"We zitten in de slechtste februarimaand van de afgelopen jaren. Je zag het zo gebeuren, dag na dag. Pruimtomaten duiken dit jaar 26% onder het gemiddelde van de februarimaand van de afgelopen 10 jaar. Het langjarige gemiddelde bedraagt €0,41, terwijl we deze maand tot nu toe gemiddeld slechts €0,30 halen", aldus Adoración Blanque, secretaris-generaal van Asaja. “Volgens de gegevens waar wij over beschikken ligt de prijs voor trostomaten 16% onder het normale niveau. Het huidige februarigemiddelde ligt op €0,45. Wat de losse tomaten betreft, bedraagt het meerjarige gemiddelde in de maand februari €0,40, maar dit jaar boeten de prijzen 31% aan waarde in. De losse tomaten gaan nu voor slechts €0,28 over de toonbank.”

"Het is duidelijk dat het met deze prijzen onmogelijk wordt nog tomaten te telen. Elk seizoen zijn er steeds minder telers bereid te kiezen voor een product dat gedurende vele jaren het vlaggenschip is geweest van Almería. Ons aandeel op de exportmarkt zakt dan ook zienderogen. De hoge productiekosten knagen aan de steeds kleinere winstmarges. En in deze maand valt er bijvoorbeeld helemaal geen winst te behalen”, legt Blanque uit.

Asaja is van mening dat, wil men deze situatie nog redden, het noodzakelijk is om de controles op de import op te voeren zodat de handelsakkoorden ten volle worden gerespecteerd en marktverzadiging wordt voorkomen.

Bron: ideal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven